Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Țara Sfântă și rețeta unuia dintre cele mai eficiente sisteme de sănătate din lume

Țara Sfântă și rețeta unuia dintre cele mai eficiente sisteme de sănătate din lume

de Monica Cosac    |   

Israelul este una dintre țările cu cea mai mare speranță de viață din lume, iar acest lucru se datorează, într-o foarte mare măsură, sistemului medical din Țara Sfântă.

 Investițiile în cercetare și tehnologie medicală, pe de o parte, și accesul ridicat al populației la serviciile medicale de calitate, pe de altă parte, fac ca sistemul de sănătate al Israelului să fie nu doar printre cele mai eficiente din lume, ci și unul dintre cele mai căutate de către pacienții din întreaga lume. 

În ultimii ani, Israelul s-a regăsit constant în Top 10 țări din lume în ceea ce privește eficiența sistemului de Sănătate, iar în 2020 s-a clasat pe locul al treilea din lume, conform indicelui Bloomberg al eficienței în domeniul medical, indice care urmărește speranța de viață și cheltuielile medicale pentru a determina care sisteme de sănătate au cele mai bune rezultate.

În ceea ce privește speranța de viață, aceasta depășește 82 de ani (82,7 ani). Pentru bărbați este de aproape 81 de ani, iar pentru femei aceasta se apropie de 85 de ani (84,6 ani), numere cu aproape 10 ani mai mari față de români. Printre factorii ce au dus la acest succes, se numără accesul ridicat la serviciile medicale și o bună infrastructură de sănătate, care cuprinde o rețea de spitale, clinici ambulatorii și centre de medicină preventivă și reabilitare.

Un alt factor este reprezentat de calitatea serviciilor medicale, Israelul având unul dintre cele mai avansate sisteme de sănătate din punct de vedere tehnologic. 

Investiții în inovație medicală

Infrastructura de cercetare medicală și paramedicală bine dezvoltată a Israelului și capacitățile de bio-inginerie facilitează o gamă largă de cercetări științifice efectuate atât de școlile medicale și de diverse institute și laboratoare guvernamentale, cât și de departamentele de cercetare și dezvoltare ale companiilor din industria farmaceutică, bio-inginerie, prelucrarea alimentelor și a echipamentelor medicale. 

Cooperarea dintre instituțiile de cercetare medicală și industrie a condus la progrese semnificative în dezvoltarea de echipamente medicale speciale. Astfel, tehnologia sofisticată a devenit o parte integrantă a procedurilor moderne de diagnostic și tratament în sistemul medical din această țară, iar unele dispozitive esențiale pentru diagnosticarea precisă sunt exportate în întreaga lume.

Bulină 

Interesul pentru stimularea și sprijinirea inovării în sănătate și contactele regulate menținute de diverse institute și laboratoare guvernamentale cu marile centre de cercetare medicală și științifică din alte state au făcut ca Israelul să devină frecvent locul gazdă pentru conferințe internaționale pe diverse subiecte medicale.

Israelul a fost prima țară din lume care a implementat un sistem de schimb de informații în sistemul de Sănătate și este, de asemenea, una dintre primele țări care a folosit telemedicina. Totodată, a făcut pionierat în domeniul dezvoltării și utilizării instrumentelor chirurgicale cu laser, precum și o varietate de echipamente medicale electronice, inclusiv sisteme computerizate de monitorizare și alte dispozitive de salvare a vieții și de alinare a durerii.

Îngrijirea medicală adecvată este considerată de israelieni un drept universal care depășește barierele ideologiei și frontierelor politice, astfel că spitalele din Țara Sfântă sunt deschise tuturor celor care își caută expertiza în acest domeniu. De-a lungul anilor, pacienții au venit pentru tratament specializat din întreaga lume, inclusiv din țările cu care Israelul nu are relații diplomatice.

 

Viețile a mii de copii din întreaga lume - inclusiv din România - au fost salvate, începând din 1996, prin programul „Salvați inima unui copil”, în care orice copil cu probleme cardiace poate primi asistență medicală gratuită și intervenții chirurgicale de la medici selectați și spitale din Israel. Foarte mulți dintre copiii salvați în Israel sunt palestinieni. 

Patru fonduri oficiale de asigurări de sănătate 

Sistemul de asigurări medicale din Țara Sfântă este un alt factor care a contribuit la creșterea accesului israelienilor la servicii medicale de prevenție și curative.  

Conform legii, toți cetățenii de peste 18 ani sunt obligați să aibă asigurare medicală la unul dintre cele patru fonduri oficiale de asigurări de sănătate, cunoscute sub numele de Kupot Holim („Fondurile pacientului”). Acestea sunt conduse ca organizații non-profit, dar supravegheate direct de către stat, și sunt obligate prin lege să ofere un pachet minim de servicii și tratamente de sănătate, cunoscut sub numele de „Coșul de sănătate”, tuturor membrilor lor. 

Trebuie menționat însă că acest „Coș de sănătate” acoperă o gamă foarte largă de servicii medicale, cum ar fi, spre exemplu, tratamentele FIV pentru primii doi copii, la femeile cu vârsta de până la 45 de ani. O grijă deosebită este acordată copiilor și vârstnicilor, serviciile de îngrijire prenatală, postnatală și geriatrică fiind gestionate direct de Ministerul Sănătății. 

Israelienii își pot suplimenta acoperirea de asigurări de sănătate dincolo de ceea ce este furnizat de coșul de servicii finanțat din fonduri publice în două feluri: asigurarea suplimentară (oferită de fondurile de sănătate) și asigurarea privată (acoperită de companiile comerciale de asigurări).

Acord bilateral România-Israel în domeniul Sănătății

Ministerul Sănătății (MS) din țara noastră a anunțat, în urmă cu două luni, că România și Israel vor încheia un acord bilateral în domeniul Sănătății, care să faciliteze colaborarea în domeniul organizării asistenței medicale și de sănătate publică, digitalizării și medicinei de urgență.

Primii pașii concreți în acest sens au fost stabiliți la începutul lunii martie a acestui an, în cadrul vizitei oficiale în Israel a ministrului român al Sănătății, Alexandru Rafila, la invitația omologul său israelian, Nitzan Horowitz. 

Totodată, acordul bilateral va permite celor două state să-și ofere sprijin reciproc în crizele umanitare și de sănătate publică, inclusiv în criza declanșată de războiul din Ucraina. „Dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii și aspecte legate de sistemul public de asigurări de sănătate au fost, de asemenea, subiecte abordate de partea română”, potrivit MS. Creșterea accesului universităților de medicină din România la pregătirea studenților din Israel a fost o altă temă discutată de cei doi demnitari.



 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri