Practic, oamenii se vor putea testa gratuit abia după ce doctorii vor încheia noi contracte cu casele de asigurări de sănătate, etapă care, potrivit reprezentanților medicilor de familie, se va derula în „săptămânile următoare”. Altfel spus, acest prim pas în strategia românească de limitare a infectărilor se va putea aplica abia spre sfârșitul acestei luni sau chiar în luna februarie, când se estimează că vom ajunge în vârful valului 5.
Încă din luna noiembrie 2021, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a cerut autorităților decontarea testării rapide, cu teste tip antigen, la nivelul cabinetelor de asistență medicală primară, pentru pacienții care prezintă simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2, iar la finalul anului trecut această doleanță părea să prindă contur, fiind anunțată ca una dintre cele mai importante măsuri din planul României pentru gestionarea valului 5 pandemic.
După Anul Nou, numărul infectărilor a început să crească, iar ministrul Sănătății a spus în repetate rânduri că primul pas pe care trebuie să-l facă o persoană care suspectează că s-a infectat este să se testeze gratuit la medicul de familie.
„În primul rând, trebuie să ajungă să aibă testul pozitiv. De foarte multe ori nu avea testul pozitiv. Și atunci primul pas este la medicul de familie unde poate să facă acest test. Înainte, nu putea, pentru că nu era finanțată această activitate. Nu era plătit testul la medicul de familie. Dacă medicul de familie îl plătea din banii lui, bine, dacă nu… Nu era normal să se întâmple așa. Deci primul pas este testarea la medicul de familie”, a afirmat Rafila, weekendul trecut, într-un interviu la Antena 3.
Ordinul MS, doar primul pas
Ordinul comun Ministerul Sănătății - Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin care este reglementată activitatea de testare în cabinetele medicilor de familie a fost publicat, în sfârșit, în Monitorul Oficial, zilele trecute, însă acest document este doar primul pas.
Reprezentanții FNPMF au anunțat că testarea gratuită pentru depistarea SARS-CoV-2 în cabinetele medicilor de familie încă nu este posibilă și le-au recomandat oamenilor să contacteze, în continuare, direcțiile de sănătate publică pentru a fi testați gratuit.
„Urmează procesul de contractare în săptămânile următoare. Menționăm pe această cale că testarea GRATUITĂ în cabinetele medicilor de familie încă nu este posibilă și îndrumăm pacienții cu simptome covid să apeleze telefonic sau online în continuare Direcțiile de Sănătate Publică pentru a fi testați gratuit”, a transmis FNPMF.
Dr Raluca Zoițanu, președintele FNPMF, spune că, acum, totul depinde de cât de repede se vor mișca toate casele de asigurări și că, probabil, abia la finalul săptămânii următoare se va putea demara aceste testări, la unii dintre medicii de familie.
„Acum, mingea este în terenul caselor județene de asigurări de sănătate și a CASMB și OPSNAJ, pentru că funcționarii de acolo trebuie să pregătească repede contractele. Mai întâi, trebuie să ne trimită un e-mail să ne întrebe cine vrea să facă cerere, să dea 1-2 zile termen de răspuns și apoi să înceapă să pregătească efectiv contractele. E mai simplu la cei care avem deja contract de vaccinare, pentru că acolo se face doar un act adițional. La colegii care nu au vaccinat până acum și vor doar să testeze, trebuie făcut contractul de testare, deci aici durează un pic mai mult, pentru că trebuie trimise niște documente. Și apoi mai trebuie făcut și contul în Corona Forms. Probabil, până sfârșitul săptămânii viitoare, vom putea măcar unii să testăm”, a explicat dr. Raluca Zoițanu, pentru Jurnalul.
Cei mai mulți dintre doctorii care doresc să facă aceste contracte cu CAS vor reuși, probabil, abia spre finalul lunii să parcurgă toți pașii legislativi, până la testarea efectivă.
„Așteptăm harta cu centrele de evaluare”
Chiar dacă, potrivit Ordinului MS-CNAS, medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive, oamenii nu știu care medic are contract și care nu.
De asemenea, harta interactivă cu centrele de evaluare în care ar trebui redirecționați pacienții pozitivi cu comorbidități sau care au risc de a face o formă mai gravă de Covid nu a fost publicată nicăieri.
„Tot ministerul a spus că va face o hartă cu toate centrele de evaluare, acelea din ambulator, și cu toate cabinetele de medicină de familie care testează gratuit. Și așteptăm acea hartă. Fusese anunțată pentru săptămâna trecută, dar încă n-a apărut”, a mai precizat președintele FNPMF.
E gata și legislația pentru centre, dar urmează contractele
Abia ieri, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit modul de contractare și decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienții cu COVID-19, a anunțat MS.
„Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică”, a declarat prof dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, citat într-un comunicat de presă al MS.
Rafila a mai precizat că aceste centre de evaluare vor scădea presiunea pe spitale, însă nu a spus și ce înseamnă „rapid” în procesul de contractare prin care trebuie să treacă cele „aproape 200 de centre” cu care se lăuda, zilele trecute, ministrul Sănătății.
Până când toate noile contracte, atât pentru medici, cât și pentru centrele ambulatorii, vor fi gata, noua strategie a României pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de coronavirus rămâne doar pe hârtie.
„Planurile au fost făcute, anunțate, dar executarea mai durează”, conchide dr. Zoițanu, care, în lipsa centrelor ambulatorii, și-a redirecționat pacienții care aveau nevoie de evaluare și de tratament antiviral tot către spitalele de boli infecțioase.
Președintele FNPMF consideră că în această evaluare inițială a pacienților Covid ar trebui implicate și clinicile private: „Și ele au radiografie, au computer tomograf, Casa va face pachetul de spitalizare de zi care va fi interesant financiar – pentru că asta am înțeles că este problema”.
Specialiștii estimează că vârful valului cinci de Covid-19 va fi atins spre sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, mai repede decât se prognozase inițial, astfel că noile măsuri – bune, de altfel – vor fi implementate când numărul de infectări va fi foarte mare. Ieri, nu mai puțin de 9.785 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate pentru 24 de ore, cu 14% mai multe față de ziua anterioară.
„Testarea la medicul de familie este soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid și, ulterior, la evaluare și monitorizare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății