x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Unde sunt colegi marii dușmani politici: Capii partidelor, miniștrii și vedetele alese în Legislativ populează „la greu” comisiile parlamentare

Unde sunt colegi marii dușmani politici: Capii partidelor, miniștrii și vedetele alese în Legislativ populează „la greu” comisiile parlamentare

de Ion Alexandru    |    09 Ian 2025   •   08:00
Unde sunt colegi marii dușmani politici: Capii partidelor, miniștrii și vedetele alese în Legislativ populează „la greu” comisiile parlamentare

După realegerea lor în funcția de parlamentari, președinții majorității partidelor cu reprezentare în noul Legislativ au primit funcții în cele mai importante comisii parlamentare din Senat și din Camera Deputaților. Iar algoritmul a condus la situații hilare.

Spre exemplu, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a devenit membru al unei comisii conduse de deputata USR Diana Stoica. O altă comisie, condusă de Victor Ponta, îl are membru pe vicepremierul Marian Neacșu. Mai mult, liderul AUR, George Simion, este coleg de comisie parlamentară cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. Nici „vedetele” care au acces în Parlament nu au fost lăsate pe dinafară. Atât Gigi Becali, cât și Mohammad Munaf sau Lidia Vadim Tudor au devenit membri sau chiar conducători de comisii în Camera Deputaților. De asemenea, 14 membri ai Guvernului Ciolacu, aleși la 1 decembrie 2024 în Senat și în Camera Deputaților, dețin și funcții în una sau chiar mai multe comisii parlamentare.

O primă categorie de demnitari aleși, în data de 1 decembrie 2024, în Parlamentul României, este cea a politicienilor care conduc sau au condus partidele politice cu reprezentare în Legislativ. Pe primul loc în acest registru se află președintele Partidului Social Democrat, cel mai mare partid parlamentar. Marcel Ciolacu a fost reales în funcția de deputat PSD de Buzău și, imediat după validarea mandatului, a fost ales în funcția de membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.

Interesant este că, din această calitate, Marcel Ciolacu este subordonatul deputatei USR Diana Stoica, aceasta din urmă fiind președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților. Liderul PSD nu s-a „angajat” singur la această Comisie, ci este coleg, printre alții, cu vicepreședintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu. Din aceeași comisie mai face parte, ca membru, și președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă. Ciolacu mai este coleg de comisie parlamentară cu Simona Bucura Oprescu, cu Iulian Bulai, cu Marko Attila Gabor sau cu vestitul ex-ministru de Interne liberal din timpul pandemiei, Ion Marcel Vela.

Liderii AUR și UDMR, colegi în Comisia pentru Apărare

Liderul celui de-al doilea partid parlamentar, AUR, George Simion, a fost ales pentru al doilea mandat de deputat în circumscripția electorală București. El a fost numit, imediat după validarea mandatului său, ca membru în Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților.

Această comisie este condusă, în calitate de președinte, de către deputatul PSD Mihai Weber. Vicepreședinții comisiei sunt Andrei Baciu (PNL), Mihai Fifor (PSD) și Florin Manole (PSD), iar AUR are, în această comisie, nu mai puțin decât cinci membri. Mai mult, deputata Ramona Ioana Bruynseels este chiar secretarul comisiei, iar ceilalți membri de la partidul lui George Simion sunt Georgel Badiu, Daniel Ciornei, Eduard Koler și fostul PSD-ist Călin Gheorghe Matieș. 

Din aceeași Comisie pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei Deputaților mai fac parte doi parlamentari de la partidul Dianei Șoșoacă, SOS România. Este vorba despre Mădălin Laurențiu Făget și despre Nicolae Mirel Ion. Interesant este că George Simion este coleg în această comisie parlamentară cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Ex-președintele USR, subalternul fostului secretar general al PNL

Fostul președinte al USR, până în vara anului trecut, Cătălin Drulă, a fost reales, în data de 1 decembrie 2024, în funcția de deputat al Uniunii Salvați România în circumscripția electorală nr. 367 din Timiș. Imediat după validare, Drulă a devenit membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaților și a fost ales ca membru în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură.

Această comisie este condusă de către fostul secretar general al Partidului Național Liberal, deputatul Lucian Bode. Mai mult, comisia îl are drept secretar pe deputatul POT Călin Florin Groza.

Cătălin Drulă este coleg în această Comisie pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților cu cinci parlamentari de la AUR, cu doi parlamentari de la SOS România și cu unul de a Partidul Oamenilor Tineri. Totalul membrilor comisiei este de 25 de parlamentari.

Hunor, la Cultură, sub șefia lui Mihail Neamțu

Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a fost reales în al șaptelea mandate de deputat în Parlamentul României, în circumscripția electorală nr. 21 Harghita. Așa cum am arătat mai sus, Kelemen Hunor este membru în Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Totodată, liderul UDMR este și membru al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților.

Această din urmă comisie parlamentară este condusă, în calitate de președinte, de către Mihail Neamțu, fost băsist, ales, la data de 1 decembrie 2024, în funcția de deputat pe listele AUR. Comisia o are vicepreședinte pe Lidia Vadim Tudor, fiica regretatului lider PRM Corneliu Vadim Tudor, aleasă, de asemenea, pe listele AUR.

Din Comisia pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă a Camerei Deputaților mai fac parte deputații Raluca Turcan (PNL), fost ministru al Culturii, și liberalul Gigel Știrbu. Kelemen Hunor mai este coleg în această comisie cu deputata Brigitta Eva Zahoranszki, de la UDMR.

Șeful Minorităților, conducător peste Știință și Tehnologie

Președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, se află la al doilea mandat consecutiv de deputat în Parlamentul României, după ce, în decembrie 2020, fusese aleasă din partea AUR. În decembrie 2024, a fost aleasă deputat POT în circumscripția electorală nr. 22 Hunedoara. Anamaria Gavrilă a primit, după validarea mandatului, funcția de membru în Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, așa cum am arătat mai sus.

Varujan Pambuccian este președintele Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, ales din partea Uniunii Armenilor din România (UAR). Domnia sa a fost numit în funcția de membru al Comisiei pentru Știință și Tehnologie din Camera Deputaților, comisie condusă, în calitate de președinte, de către deputatul Minorităților Naționale Dragoș Gabriel Zisopol.

Varujan Pambuccian este coleg de comisie cu Lucian Bode (PNL), cu Sebastian Ioan Burduja (PNL) și cu Bogdan Gruia Ivan (PSD).

Președintele PNL, al doilea om în stat

Liderul celui de-al doilea partid al Coaliției de guvernare, partid care, însă, a obținut locul al treilea în urma alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024, Ilie Bolojan – președinte interimar al Partidului Național Liberal – nu ocupă calitatea de membru al niciunei comisii parlamentare. În schimb, imediat după ce mandatul său de senator ales în circumscripția electorală Bihor, Bolojan a fost „uns” președinte al Senatului, adică în a doua funcție în statul român.

La Senat, ar fi trebuit să o regăsim, după alegerile parlamentare, pe președinta SOS România, Diana Ivanovici Șoșoacă. Aceasta a fost aleasă senator de București, însă a renunțat la mandat, preferând scaunul de europarlamentar ales în data de 9 iunie 2024. Locul Dianei Ivanovici Șoșoacă a fost luat, în Senat, de către avocata Cosmina Nadia Cerva, aceasta fiind, de asemenea, aleasă senator de București.

Cosmina Cerva a fost numită, după validare, ca membru al Comisiei Juridice, de Numiri, Disciplină și Imunități din Senat. Din această comisie mai fac parte Robert Cazanciuc (PSD), Cseke Attila Zoltan (UDMR), Daniel Fenechiu (PNL) și Nicoleta Pauliuc (PNL). De asemenea, Cosmina Cerva este, totodată, președintele Comisiei pentru Constituționalitate din Senat, începând cu data de 21 decembrie 2024. Secretarul comisiei este senatorul AUR Corneliu Negru. Din această comisie mai fac parte Cseke Attila Zoltan (UDMR), Daniel Fenechiu (PNL) și Simona Elena Spătaru (USR), mandatul acesteia fiind validat în locul celui obținut de Clotilde Armand, dar care nu a putut fi exercitat, deoarece fosta primăriță progresistă a Sectorului 1 a fost declarată, definitiv, în conflict de interese de către Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Vedetele din business și din politică s-au înghesuit la masa funcțiilor

În afară de liderii sau de înlocuitorii acestor lideri ai partidelor politice parlamentare, există, după alegerile din data de 1 decembrie 2024, și câteva vedete care au fost alese și care au fost „unse” în diferite comisii parlamentare.

Una dintre aceste vedete este omul de afaceri George Becali, ales deputat AUR de București. Latifundiarul din Pipera a devenit, imediat după validarea mandatului de parlamentar, membru în Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, membru în Comisia pentru Combaterea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții și membru în Comisia pentru Constituționalitate a Camerei Deputaților.

Un alt om de afaceri celebru devenit parlamentar este Mohammad Murad, ales deputat de Constanța pe listele AUR. După validarea mandatului, Murad a fost numit președinte al Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism și membru al Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială ale Camerei Deputaților.

O altă vedetă, de data aceasta, politică, redevenită parlamentar al României, este fostul lider și ex-premier PSD, Victor Ponta. Acesta a fost ales, pentru cel de-al cincilea mandat neconsecutiv, în funcția de deputat de Dâmbovița, pe listele Partidului Social Democrat. Victor Ponta a devenit, imediat după validarea mandatului, președintele Comisiei pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților.

În același registru al „vedetelor” se înscrie și fostul sindicalist din Poliție, Dumitru Coarnă, aflat la al doilea mandat succesiv de parlamentar, după ce, în legislatura trecutăm, a devenit deputat ales pe listele PSD, a fost dat afară din partid, s-a mutat la AUR, după care s-a înscris în partidul Dianei Ivanovici Șoșoacă. În 1 decembrie 2024, Coarnă s-a reales deputat de București pe listele SOS România și a fost numit membru în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților.

14 membri ai Cabinetului Ciolacu, „unși” și în structurile legislative 

Pe lista parlamentarilor aleși la ultimul scrutin legislativ se află și 14 membri ai Guvernului României. Toți aceștia dețin funcții în una sau chiar mai multe comisii parlamentare. Despre unii dintre ei, am făcut referire mai sus, însă și activitatea celorlalți merită notată.

  • Marcel Ciolacu, prim-ministru și deputat PSD, este membru în Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.

  • Marian Neacșu, vicepremier și deputat PSD, este membru în Comisia pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților – comisie condusă de Victor Ponta.

  • Cătălin Predoiu, este vicepremier, ministru al Afacerilor Interne și senator PNL. El este membru în Comisia pentru Politică Externă și în Comisia pentru Afaceri Europene ale Senatului.

  • Tanczos Barna, vicepremier, ministru al Finanțelor și senator UDMR, este membru în Comisia pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capital și în Comisia pentru Mediu ale Senatului.

  • Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor și Infrastructurii și deputat PSD, este membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.

  • Angel Tîlvăr este ministrul Apărării Naționale și deputat PSD. El a fost numit și membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților.

  • Bogdan Gruia Ivan, ministrul Economiei și Digitalizării, este și deputat PSD, calitate din care a fost numit membru în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor și în Comisia pentru Știință și Tehnologie ale Camerei Deputaților.

  • Alexandru Rafila este ministrul Sănătății și deputat PSD. Este membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

  • Cseke Attila Zoltan este ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației și senator UDMR. El a fost numit membru în Comisia Juridică, de Numiri, Disciplină și Imunități și în Comisia pentru Constituționalitate ale Senatului României. 

  • Florin Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și deputat PSD, este membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industria Alimentară și Măsuri Specifice din Camera Deputaților.

  • Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale și deputat PSD, este membru în Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului și în Comisia pentru Afaceri Europene ale Camerei Deputaților.

  • Natalia Elena Intotero – ministrul Culturii și deputat PSD, este președintele Comisiei pentru Învățământ și membru în Comisia pentru Comunitățile de Români din Afara Granițelor Țării ale Camerei Deputaților. 

  • Sebastian Ioan Burduja, ministrul Energiei și deputat PNL, este membru în Comisia pentru Industrii și Servicii și în Comisia pentru Știință și Tehnologie ale Camerei Deputaților.

  • Mircea Fechet, ministrul Mediului și deputat PNL, este membru în Comisia pentru Afaceri Europene și în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic ale Camerei Deputaților

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×