Ministerul Justiţiei din Thailanda a început luni audierile publice la Bangkok asupra unui proiect de lege istoric privind parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, relatează dpa.
Audierile, care au loc până vineri în cinci oraşe thailandeze, inclusiv capitala, urmăresc să adune opiniile cât mai multor persoane cu privire la proiectul de lege, care urmează a fi înaintat spre aprobare cabinetului în cursul acestei luni.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat, Thailanda va deveni prima ţară din Asia de Sud-Est ce recunoaşte legal cuplurile de acelaşi sex.
Până în prezent, ţara din Asia care s-a apropiat cel mai mult de legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex este Taiwanul, a cărui Curte Constituţională a decis anul trecut că persoanele de acelaşi sex au dreptul să se căsătorească şi a dat legislativului un termen de doi ani pentru a le acorda drepturi legale depline, aminteşte agenţia germană de presă.
Proiectul de lege thailandez privind parteneriatele civile nu va constitui căsătorie. Cuplurile de acelaşi sex vor beneficia doar de drepturi parţiale, precum gestionarea bunurilor şi moştenirea.
Cu toate acestea, partenerilor le va fi interzis să ia decizii medicale unul pentru celălalt, să adopte copii şi să primească alte avantaje pentru soţi precum vizele de călătorie şi cetăţenia.
"Am ajuns destul de departe pentru ca proiectul de lege să fie luat în discuţie de cabinet", a declarat Vithit Manthaporn, un profesor de Drept ce ia parte la audieri.
Dar mulţi activişti pentru drepturile LGBT se opun proiectului de lege.
"Nu este corect. De ce cuplurile de acelaşi sex nu pot obţine aceleaşi drepturi?", a declarat Chathalak Raksayoo de la Fundaţia pentru Orientare Sexuală şi Identitate de Gen (SOGI), Drepturi şi Justiţie.
Deşi Thailanda este cunoscută la nivel internaţional ca având o comunitate masivă LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali n.r.) şi ca o ţară "gay-friendly" (prietenoasă cu persoanele gay), discriminarea faţă de acest grup persistă, susţin activiştii.