Creșterea este accentuată în țările cu venituri mici, medii și mari astfel că fenomenul ar trebui considerat ca o epidemie globală emergentă, potrivit unei analize realizate de Shuji Ogino de la Harvard Medical School, scrie newscientist.com.
În ultimii 30 de ani s-a observat o creștere mai rapidă a persoanelor care dezvoltă cancer la diverse organe, dintre care cea mai mare incidență o au tumorile intestinale. Astfel că tumorile canceroase la persoane cu vârste între 25-49 de ani au crescut cu 22% în Marea Britanie, în perioada 1992-2018.
Cazurile de cancer intestinal a crescut cu circa 50% la persoanele între 25-49 de ani din anii 1990 în Regatul Unit. La fel se întâmplă și în SUA; Canada, Coreea de Sud, Australia, Olanda, Suedia, Finlanda. În 20 de state europene creșterea a fost de 8% la persoanele de peste 20 de ani, 5% la cele de peste 30 de ani și 2% la cele de peste 40 de ani.
O posibilă cauză ar fi alimentația dar și stilul de viață sedentar, expunerea la poluare dar și folosirea antibioticelor care afectează bacteriile intestinale sănătoase.