Jurnalul.ro Ştiri Justitie Toader: Proiectul privind legile justiţiei este unul dintre cele mai dezbătute acte normative

Toader: Proiectul privind legile justiţiei este unul dintre cele mai dezbătute acte normative

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins, marţi, în Parlament, acuzaţiile de lipsă de transparenţă în iniţiativa de modificare a legilor Justiţiei, subliniind că aceste schimbări se impuneau, având în vedere că legislaţia datează din 2004, dar şi o solicitare de actualizare în domeniu venită în 2015 din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Tudorel Toader a răspuns, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, criticilor cuprinse în moţiunea simplă pe Justiţie iniţiată de grupurile parlamentare ale PNL şi USR. 

"Proiectul acesta a fost înaintat, spuneţi dumneavoastră, pe furiş. Nu ştiu cât e pe furiş transmis acest proiect. În opinia mea, probabil, este unul dintre cele mai dezbătute proiecte de acte normative. (...) Spuneam că legile Justiţiei sunt din 2004, între timp am intrat în UE (...), au trecut 13 ani, legile trebuie aduse în actualitate. (...) În 2015, Ministerul Justiţiei a fost sesizat de către Consiliul Superior al Magistraturii punând în discuţie nevoia de actualizare, de modificare a legilor Justiţiei. (...) A urmat 2016, 8 februarie 2016, când ministrul Justiţiei de atunci a constituit un grup de lucru pentru a analiza propunerile formulate de CSM. Din 8 februarie 2016 până-n 7 octombrie 2016, proiectul a fost dezbătut în grupul de lucru, în dezbateri publice organizate la Bucureşti, Iaşi şi Cluj, dându-se forma finală a acestuia. În ianuarie 2017, proiectul a revenit la Ministerul Justiţiei, unde ministru era domnul Florin Iordache. Am apreciat faptul că domnia sa, deşi avea tot parcursul de elaborare, a trimis proiectul înapoi la CSM (...), unde a stat până pe data de 24 aprilie 2017. A revenit iarăşi la MJ, am primit propuneri de la CSM, dar şi de la Înalta Curte, DNA, DIICOT, toate structurile, asociaţiile profesionale, societate civilă, am făcut dezbateri publice, am dat forma proiectului şi l-am trimis, din nou, a treia oară, la CSM să dea aviz pe această ultimă formă. Aşteptăm până la sfârşit de septembrie, când CSM-ul ne-a anunţat că va trimite avizul", a explicat Tudorel Toader. 

Ministrul a adăugat că, în continuare, proiectul de lege va urma circuitul de avizare la ministerele de linie şi instituţiile avizatoare, după care îl va prezenta în Guvern. 

"Exprim speranţa că Guvernul îl va aproba cu sau fără modificări, după care îl vom trimite în Parlament pentru dezbateri şi pentru găsirea celor mai bune soluţii, în măsura în care cele propuse de noi se vor dovedi că nu sunt cele mai bune. Prin urmare, convingerea mea pe baza celor sintetic prezentate este aceea că proiectul de lege a fost foarte, foarte dezbătut, a parcurs toate etapele de avizare de consultare, de transparenţă decizională. Iar ce am făcut pe 23 august (...), practic, am prezentat principalele direcţii de modificare pe care le-am pus în dezbatere publică. Primesc zilnic puncte de vedere (...), vom da forma finală, aşadar, trimitem la Guvern, trimitem la Parlament şi dumneavoastră veţi putea exprima soluţiile cele mai bune", a declarat el. 

Toader s-a referit şi la critica din moţiune privind cele 190 de modificări vizate cu privire la legile Justiţiei.

"Oricum, veţi reţine la dezbateri parlamentare, foarte multele modificări sunt dintre cele transmise de către CSM, de asociaţiile profesionale, de tot corpul de specialitate. (...) Dânşii sunt cei mai în măsură să-şi cunoască nevoia de organizare, de bună administrare şi pârghiile de asigurare a independenţei Justiţiei. Prin urmare, reţinem că iniţiativa a venit din sistemul ăsta judiciar, din Putere, şi nu dintr-un sistem paralel, cum am auzit mai devreme. (...) Am deplina convingere în justeţea şi nevoia de reformare, de modificare, chiar dacă, pe moment, unii ne judecă din interes, alţii ne judecă după formă, alţii ne judecă cu scepticism. (...) Prin urmare, fiecare propunere dintre acestea, puţine sunt de oportunitate, multe sunt de revenire la normalitate. Eu, sigur, am deplina convingere în justeţea soluţiilor propuse, proiectul de lege va urma procedura pe care o ştiţi, dar eu mi-am făcut datoria să o repet, dumneavoastră veţi primi proiectul de lege şi veţi decide", a mai declarat ministrul. 

Toader a precizat că a ales să prezinte public pe 23 august modificările vizate de MJ la legile Justiţiei din "simplul motiv că atunci se făceau exact şase luni de la data numirii ca ministru al Justiţiei", în replică la critica ce i-a fost adusă în moţiune cu privire la faptul că a prezentat schimbările vizate chiar în data respectivă.  www.agerpres.ro

Subiecte în articol: tudorel toader
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri