Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tolo.ro: Nume de medici schimbate ca să pice la comisia ”aranjată” pentru examenul de specializare!

Tolo.ro: Nume de medici schimbate ca să pice la comisia ”aranjată” pentru examenul de specializare!

Rezidențiatul reprezintă perioada de practică a viitorului medic. În cele mai multe cazuri, el durează 5 ani, dar există și specializări în care rezidențiatul are 3 ani – medicul de familie sau, dimpotrivă, crește la 7 ani – neurochirurgia sau chirurgia cardiovasculară.
 
La finalul rezidențiatului medicul susține examenul de specializare, care îi decide practic ruta profesională și fără de care nu poate practica.
Insa, de mulți ani, listele rezidenților care dau examene în urma cărora devin medici specialiști sînt aranjate de funcționari din Ministerul Sănătății.

Veche de cînd lumea, situația a devenit publică acum o săptămînă, cînd ministrul Vlad Voiculescu a scris cîteva rînduri pe Facebook, potrivit tolo.ro.
Obiceiul este însă mult mai extins decît putea bănui cineva, iar dacă iei examenul poți pleca în străinătate.

”Nu e deloc un examen dur. În 20 de ani, eu știu de un singur caz în care cineva nu l-a luat”, povestește un medic de la un mare spital de urgență din București, pentru aceeasi sursa.
 
Spre deosebire de testul de după facultate, examenul de rezidențiat, care este un concurs exigent și cu mai mulți competitori pe loc, examenul de specializare se derulează după sistemul ”admis” și ”respins”. ”Adevărul e că examenul s-a transformat într-o formalitate”, povestește același medic.
”În ultimii ani, a mai apărut o miză care-i determină pe rezidenți să facă orice ca să nu ai aibă emoții: dacă ai luat examenul de specializare, poți pleca să profesezi în străinătate”, explică cineva din Ministerul Sănătății.
 
Există mai multe metode folosite ca să pici la comisia potrivită.
 
Cele 4 metode
 
În mod normal, candidații sunt împărțiți pe comisii în ordine alfabetică. Ca să te înfigi în comisia agreată, se apelează la următoarele trucuri:
 
- Se inversează numele și prenumele.
- Dispare prima literă din nume în cazul în care cea de-a doua literă te face să pici la comisia bună.
- Se schimbă prima literă din nume.
- Se inversează numele și prenumele și se modifică prima literă din prenume. Poartă numele de soluția disperată.
 
Astfel, in fiecare an, apar zeci de persoane pe care le cheamă Bastase în loc de Năstase, Avel în loc de Pavel sau Tordache în loc de Iordache. În total, sute de nume pocite...
 
Citeste articolul complet, pe tolo.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri