Cheia unei cure de slăbire de succes este alegerea deșteaptă a alimentelor, nu înfometarea. În timp ce există alimente care țin de foame mai mult timp sau care chiar taie pofta de mâncare, există și unele care nu doar că nu țin de foame, ba chiar o induc și ne fac să mâncăm mai mult.
Acestea din urmă, pot fi împărțite pe categorii: cele bogate în zaharuri dar și înlocuitorii artificiali vor avea același efect, voi explica imediat, unele prea sărace în calorii dar și altele bogate în calorii dar care sunt goale, adică nu vin și cu aportul de nutrienți.
Să le luăm pe rând:
1. Alimentele bogate în zahăr
Iar aici includem dulciurile, băuturile carbogazoase, cerealele care nu sunt integrale, produsele din făină albă sau mălai foarte procesat, care au încărcătură glicemică mare.
Explicația este că zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Revoluția în bucătărie”. Așa că le va “mătura” din altă parte și îți va cere altele în loc. Bineînțeles că tu vei mânca ce ai la îndemână, nu neapărat alimente care conțin nutrienții de care ai nevoie. Voi dezvolta puțin mai jos cum te bagă asta într-o spirală care te va face să mănânci tot mai mult.
Soluția este înlocuirea zahărului cu variantele sănătoase, adică sucanat (sucul din trestie integral deshidratat), steviozidă, miere dar cu amendamentul că devine toxică la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius deci trebuie adăugată în băuturi după ce s-au răcit și zahăr brut.