Dacă ai o locuință cu mansardă, este păcat să nu dai acestui spațiu o utilitate, chiar dacă amenajarea sa pare mai dificilă. Majoritatea proprietarilor folosesc mansarda pentru a amenaja aici o cameră în plus, un birou de lucru sau un mic atelier, dar ce-ai spune de o nouă baie construită în acest spațiu? Dacă deja ți-am stârnit interesul pentru o astfel de investiție, continuăm în aceeași notă și îți oferim câteva idei și recomandări pentru amenajarea băii la mansardă.
Baia de mici dimensiuni
O astfel de baie este foarte potrivită în cazul în cazul în care ai amenajat la mansardă o cameră sau un spațiu de lucru. De obicei, spațiul rămas la dispoziție nu este unul foarte generos, astfel că amenajarea unei băi de mici dimensiuni este cam singura opțiune pe care o ai la dispoziție. Aceasta trebuie să se rezume doar la dotările strict necesare: vasul de toaleta, chiuveta și cabina de duș (într-un caz fericit). O baie de mici dimensiuni poate fi dotată și cu vană în loc de cabină de duș, caz în care aceasta poate fi amplasată lângă perete, în locul în care se înclină acoperișul.
Baia de mari dimensiuni
Dacă îți dorești o baie în care să beneficiezi de tot confortul și pe deasupra să ai parte si de o priveliște frumoasă prin ferestrele acoperișului, poți folosi mansarda exclusiv în acest scop. În funcție de dimensiunile mansardei, poți amplasa cada lângă perete sau chiar în mijlocul băii; dacă ești dispus să investești mai mult, poți instala chiar o cadă mai mare, eventual cu hidromasaj. Dacă nu mai sunt și alte încăperi amenajate la mansardă, baia poate fi una de tip open space, fără nici un fel de pereți despărțitori.
Acestea sunt principalele opțiuni pe care le ai la dispoziție ținând cont de dimensiunea spațiului de la mansardă, dar trebuie să ai în vedere și stilul în care vrei să amenajezi baia. Iată câteva idei:
Baia în stil rustic
Stilul rustic se adaptează foarte bine băilor amenajate la mansardă, ținând cont și de proprietățile acestui spațiu. Astfel, dacă în mansardă au rămas la vedere grinzile din lemn ale acoperișului, nu e nevoie să le maschezi; e mai ușor și chiar indicat să le transformi într-un element reprezentativ pentru stilul rustic. Mobilierul din lemn și lambriurile din același material pot completa armonios decorul. Dacă în loc de prosoape vei folosi câteva ștergare, totul va fi și mai autentic.
Baia în stil minimalist
Acest stil este recomandat în special în cazul băilor mici, în care și așa nu e suficient spațiu pentru elemente de decor. Minimalismul pune accent pe funcționalitate și mai puțin pe decorațiuni, așa că mobilierul se poate rezuma la un dulap cu multe sertare și câteva rafturi suspendate. Și o baie generoasă poate fi amenajată în stil minimalist, însă în acest caz poți umple spațiul cu ghivece/vase cu arbuști de interior sau plante agățătoare.
Baia în stil clasic
Stilul clasic nu se demodează niciodată, iar acest lucru este valabil și în cazul băilor amenajate la mansardă. O baie în stil clasic se caracterizează prin funcționalitate și aspect plăcut nuanțele predominante fiind albul și griul. Mobilierul are un aspect plăcut cu ornamente simple și de bun gust, care nu sar în ochi dar nici nu rămân neobservate.
Acestea fiind scrise, sperăm că ți-am fost de ajutor și că ți-am fost sursă de inspirație pentru amenajarea băii. Acum nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să te apuci de treabă cât mai curând.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/yb9b2wbhxG4