Jurnalul.ro Ştiri Politică Trădează ALDE? Cum vrea PNL să ajungă la guvernare

Trădează ALDE? Cum vrea PNL să ajungă la guvernare

Liberalii caută soluţii pentru a ajunge la guvernare chiar şi în cazul în care nu vor putea încropi majoritatea parlamentară cu sprijinul USR. Cu trei zile înainte de alegeri, Alina Gorghiu îi curtează pe “oamenii de bună credinţă” din ALDE, alimentând astfel zvonurile potrivit cărora partidul lui C.P. Tăriceanu s-ar putea rupe după alegeri.

Alina Gorghiu a respins categoric “avansurile” lui Traian Băsescu referitoare la o eventuală coaliţie de guvernare între liberali şi PMP, dar a lansat un scenariu care ar putea arunca în aer scena politică. Şefa liberalilor i-a invitat pe “oamenii de bună credinţă” din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu să bată palma cu PNL pentru o eventuală majoritate parlamentară după alegeri. Potrivit sondajelor recente, tandemul dintre liberali şi partidul lui Nicuşor Dan are şanse infime să obţină un scor de 50% plus unu la scrutinul de duminică, astfel că pentru a ajunge la guvernare PNL şi USR ar mai avea nevoie de aliaţi. Cum PMP-ul lui Băsescu pare ieşit din calcule, iar sprijinul UDMR n-ar fi suficient în condiţiile în care Uniunea se zbate la limita pragului electoral, şefa liberalilor mizează pe o scindare în interiorul ALDE prin care aripa controlată de Daniel Constantin să pună umărul la formarea unei majorităţi care să-l susşină pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat. “Sunt oameni de bună credință în ALDE care au spus nu odată că visează la o majoritate parlamentară cu PNL, nu cu PSD. Dar dacă îl ascultați pe domnul Tăriceanu, dânsul stânga în sus, stânga în jos pentru locul său de la Senat”, a atacat Alina Gorghiu. “Nu știu ce se va întâmpla după alegeri, dar vă spun un lucru. Eu mă uit la declarațiile oamenilor din ALDE. Au fost și altele voci din ALDE care au spus că li se pare firesc că dacă vor intra în Parlament, să analizeze și oportunitatea susținerii unei majorități PNL”, a fost scenariul amorsat subtil de şefa PNL.

 

De ce se teme Dragnea?

Teama că o facţiune din ALDE ar putea trăda imediat după alegeri s-a accentuat tot mai mult în interiorul PSD. Acesta ar fi fost, de altfel, motivul real pentru care Liviu Dragnea a vorbit recent despre amânarea consultărilor de la Cotroceni până la formarea majorităţii în noul Parlament. Prin această “temporizare”, şeful PSD şi-ar fi dorit, de fapt, să dribleze o eventuală trădare din partea aripii fidele lui Daniel Constantin. Co-preşedintele ALDE şi-ar dori portofoliul Agriculturii în viitorul Executiv, iar dacă PSD nu-şi va instala premierul la Palatul Victoria, camarila lui Constantin ar migra fără regrete către fraţii de doctrină liberali. Pe scena politică, tensiunile din interiorul ALDE au izbucnit încă din luna octombrie, odată cu alcătuirea listelor pentru alegerile parlamentare, atunci când dizidenţii din interiorul partidului au cerut demisia lui C.P. Tăriceanu din fruntea Senatului şi eliminarea candidaţilor “penali” de pe listele cu senatori şi deputaţi, iar curentului reformator din partid i s-au raliat mai mulţi lideri ai unor filiale din teritoriu. Ulterior, în frunte cu senatorul Vasile Nistor, mai mulţi “rebeli” s-au refugiat în PNL, scenariu care s-ar putea repeta după alegerile parlamentare.

 

Au început frecuşurile pentru formarea Guvernului

Chiar dacă nu sunt siguri de intrarea la guvernare, liderii PNL şi USR au început să creioneze de zor schiţa unui ipotetic Guvern politic sub comanda lui Dacian Cioloş. Alina Gorghiu a pronunţat marţi seara primele nume de liberali luate în calcul pentru Executiv. “Vorbesc de oameni în PNL foarte bine pregătiţi. Adriana (n.r. Săftoiu) poate să fie foarte bine un ministru al Educaţiei, Florin (Cîţu- n.r.) la Economie sau Finanţe. Sunt oameni care oricând ar putea să ocupe un portofoliu de ministru fără să am vreo ezitare să-i propun pentru asta”, a spus şefa PNL. În schimb, premierul Dacian Cioloş ar păstra între patru şi şase miniştri din actualul Cabinet şi într-o viitoare formulă de guvernare. Printre preferaţii lui Cioloş se numără ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu sau cel al Educaţiei, Mircea Dumitru. Probleme ar putea apărea din partea USR, care consideră că tehnocraţii ar trebui să fie minoritari în viitorul Executiv. Dacă vor exista tehnocraţi, ar trebui să fie într-un număr minim. Nu ştiu dacă este o soluţie magică, dar mi se pare că probabil nu mai mult de o cincime”, a precizat candidatul USR Cosette Chichirău. Dintre “salvatori”, foştii tehnocraţi Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu au cele mai mari şanse pentru a reveni în Guvern.

Alina Gorghiu, preşedinte PNL: Evident că îmi doresc un Cabinet cu Dacian Cioloş prim-ministru, cu susţinerea parlamentară a unui spectru cât mai larg. Opinia mea este că Traian Băsescu nu va intra în Parlament, dar dacă intră în Parlament este o variană de nefrecventat de PNL

 

“USR e înfiinţat de 6 luni”

Alina Gorghiu s-a delimitat, ieri, de partidul lui Nicuşor Dan, despre care spune că “este un partid înfiinţat de şase luni” şi care “va trebui să confirme”. “Nu există niciun fel de relaţie cu USR. Îmi doresc să intre în Parlament, pentru că reprezintă un electorat care probabil nu se mai regăseşte în partidele tradiţionale. Nu am vorbit nici noi, nici ei despre o alianţă politică la nivelul parlamentului, nici preelectorală, nici postelectorală, punctul care ne uneşte este propunerea de prim-ministru.  Vom vedea după alegeri la ce formule de discuţii se va ajunge cu cei din USR”, a precizat şefa PNL.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri