Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE Pompierii intervin pentru localizarea unui focar, alte două sunt în curs de lichidare. Traficul pe DN 1C, oprit în Maramureș, din cauza incendiului puternic din zona Lăpușel. 90 de persoane au fost evacuate

UPDATE Pompierii intervin pentru localizarea unui focar, alte două sunt în curs de lichidare. Traficul pe DN 1C, oprit în Maramureș, din cauza incendiului puternic din zona Lăpușel. 90 de persoane au fost evacuate

de Redacția Jurnalul    |   

Traficul pe DN 1C, în zona localității Lăpușel, județul Maramureș, a fost oprit din cauza incendiului puternic de vegetație care s-a extins la mai multe case și la un rezervor de motorină. 90 de persoane au fost evacuate, inclusiv dintr-o pensiune. În zonă au fost desfășurați 150 de pompieri militari.

UPDATE Pompierii intervin sâmbătă seara pentru localizarea unui focar, celelalte două fiind deja în curs de lichidare, a transmis ISU Maramureș: Incendiul puternic de vegetație uscată din zona Lăpușel a afectat o suprafață de circa 500 de hectare de teren.

Potrivit ISU Maramureș, incendiul s-a manifestat violent, cu flacără deschisă și degajare de fum și s-a extins la șapte anexe gospodărești, fără a fi înregistrate victime.

La fața locului au fost aduși pompieri din ture libere, iar forțele au fost suplimentate din județele Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor și Cluj. La intervenție au mai participat serviciile voluntare pentru situații de urgență, două servicii private pentru situații de urgență și reprezentanți ai autorităților publice județene și locale.

UPDATE:

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că un avion al Ministerului Apărării Naţionale a plecat în Maramureş, în zona unde are loc un incendiu de vegetaţie, 90 de persoane fiind evacuate.

El a adăugat că în zonă se află şi o benzinărie, dar "flăcările sunt încă departe" de aceasta.

"Este chiar o benzinărie, dar încă erau flăcările departe de benzinărie şi pompierii aveau şi această sarcină să protejeze, să nu se ajungă acolo. Iar avionul care a plecat de la Ministerul Apărării este direcţionat exact în zona în care să arunce apă în cantitate mare să limiteze răspândirea incendiului în zona respectivă. Tocmai acestea este şi motivele care stau la baza evacuării primelor 90 de persoane. Noi sperăm să nu mai trebuiască să evacuăm alte persoane, dar, la nevoie, normal că o să o facem pentru siguranţa oamenilor şi, bineînţeles, când totul este sub control, se întorc acasă", a declarat Arafat la Digi24 tv.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că pentru stingerea incendiului de vegetaţie din zona localităţilor maramureşene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivel I, fiind chemaţi şi pompierii aflaţi în turele libere, precum şi colegi din judeţele învecinate, iar numărul total de pompieri militari care acţionează este de peste 150.

"Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj , pentru a veni în sprijinul forţelor ISU Maramureş, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), numărul total de personal operativ fiind în creştere", menţionează informarea transmisă de IGSU.

Totodată, conform sursei citate, dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Centrul Infotrafic anunță că pe DN 1C, în localitatea Lăpușel, județul Maramureș, s-a produs un incendiu de vegetație puternic, care este în extindere.

Circulația rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, pentru intervenția pompierilor, valorile de trafic fiind în creștere.

ISU Maramureș a anunțat că incendiul de vegetație s-a extins la șapte case și un rezervor de motorină. În zonă acționează echipaje de pompieri din mai multe județe, iar autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert.

Locuitorii de pe o rază de 500 de metri și turiștii de la pensiune aflată în apropierea incendiului din localitatea Lăpușel, județul Maramureș, au fost evacuați, a transmis IGSU.

„Preventiv, au fost evacuate aproximativ 90 persoane, atât din locuințele aflate pe o rază de aproximativ 500 m, cat și de la o pensiune aflată în proximitate”, arată IGSU.

Conform pompierilor, nu au fost înregistrate victime.

În zonă, se acționează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor.

Forțele de intervenție au fost suplimentate cu două cisterne de la ISU Bihor.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că pentru stingerea incendiului de vegetaţie din zona localităţilor maramureşene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivel I, fiind chemaţi şi pompierii aflaţi în turele libere, precum şi colegi din judeţele învecinate, iar numărul total de pompieri militari care acţionează este de peste 150.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: trafic maramures incendiu lăpuşel DN 1C
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri