Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Tranzacționarea de acțiuni în 2021: O creștere promițătoare pentru companiile românești

Tranzacționarea de acțiuni în 2021: O creștere promițătoare pentru companiile românești

Anul 2020 a fost probabil cel mai dificil an pentru economia românească după recesiunea 2009-2010. Pe fondul pandemiei provocate de Coronavirus, firmele din industria IT sau unele strat-up-uri românești au cunoscut însă creșteri semnificative în topul celor mai valoroase companii în anul 2020.

În aceste condiții, 2021 vine cu promisiuni de creștere în tranzacționarea de acțiuni pentru multe din companiile românești. Specialiștii spun că va fi un an de redresare pentru sectoarele cele mai afectate de criză, precum HORECA sau industria minieră.

Tranzacționarea de acțiuni, o soluție de viitor pentru companiile românești

Un sector în plină expansiune la nivel mondial, la tranzacționarea de acțiuni pe piața internațională, cu atât mai mult în perioada pandemiei, a fost industria IT. Start-up-ul local Tailent, specializat în tehnologia RPA (Robotic Process Automation), a intrat în 2021 cu planuri mari - să încheie o serie de parteneriate pe plan extern - în America de Nord, America de Sud şi Asia.

Trencadis, companie specializată în soluții de dezvoltare software, își accelerează expansiunea globală pe piața africană printr-un nou proiect menit să consolideze securitatea infrastructurii și operațiunilor unei instituții cheie nigeriene. Iar eMAG, cel mai mare retailer online din România, intenționează să deschidă trei noi showroom-uri în prima parte a anului 2021. Mai mult, Trencandis și eMag își anunțau anul trecut intenția de a folosi tranzacționarea de acțiuni ca sursă de finanțare pe termen lung.

Spre deosebire de ele, DocProcess (companie românească ce dezvoltă soluţii de digitalizare pentru eficientizarea proceselor de achiziţii, logistică şi financiar-contabile) se află de câțiva ani pe Bursa de Valori București (BVB), în 2019 aflându-se printre finalistele celei de-a treia ediții „Made in Romania”, un program ce susține viitoarele motoare de creștere ale economiei locale sau din regiune. Pentru anul acesta, compania este pregătită pentru o nouă fază de expansiune, deoarece își propune să ajungă dincolo de Europa și să câștige noi clienți în Statele Unite.

Start-up-urile IT au luat avânt în perioada pandemiei

Realitatea cu care s-au confruntat multe domenii în perioada pandemiei (reorganizarea modelelor de business, învăţământul on-line etc.) a dus la un avânt al start-up-urilor din domeniul IT. Din ce în ce mai mai multe companii sunt dispuse să acceseze noi runde de finanțare din fonduri de investiții internaționale de renume.

Un exemplu este DRUID, o companie de tehnologie de conversație AI care dezvoltă asistenți virtuali inteligenți pentru întreprinderi. Start-up-ul a anunțat luna aceasta atragerea de investiții în valoare de peste 2 milioane de Euro. Impactul pe care o astfel de acțiune îl are asupra sectorului de investiții în tranzacționarea de acțiuni este major, constituind un exemplu și un imbold pentru celelalte companii.

Și tranzacționarea de acțiuni pe piețele tradiționale este promițătoare anul acesta pentru sectoarele cele mai afectate de criză, precum industria minieră sau piața media. Potrivit rapoartelor Business Research, piața exploatării metalelor va crește de la 109,43 miliarde de dolari în 2020 la 127,69 miliarde de dolari în 2021. De asemenea, și piața mondială de radio/TV se așteaptă să crească, de la 317,05 miliarde USD în 2020 la 347,81 miliarde USD în 2021.

Creșterea se datorează în principal companiilor care își rearanjează operațiunile și se recuperează după impactul COVID-19, care anterior a condus la măsuri restrictive de izolare care implică distanțarea socială, munca la distanță și închiderea activităților comerciale care au dus la provocări operaționale.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri