Pe zi ce trece, eforturile disperate ale actualului locatar de la Casa Albă, Donald Trump, de a răsturna rezultatul alegerilor par tot mai sortite eșecului, pe măsură ce acțiunile din instanță și renumărarea voturilor nu reușesc să amenințe în niciun fel previzionata victorie a contracandidatului său, Joe Biden. Într-un moment în care America este pe punctul de a certifica înfrângerea sa, Trump încearcă acum să-i determine pe congresmanii republicani să întoarcă soarta alegerilor în Colegiul Electoral.
De mai bine de două săptămâni, Biden a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale, iar de atunci, Trump și o mare parte a liderilor republicani au încercat să invalideze sau să modifice rezultatele într-o serie de state, fie prin renumărarea buletinelor de vot, fie prin presiuni directe asupra unor congresmani. Toate aceste eforturi, depuse de o armată de avocați în statele-cheie de pe harta electorală a SUA, nu au produs însă nici pe departe efectul dorit de tabăra lui Trump, primind în ultimele zile lovituri dure, după ce rezultatele alegerilor au fost certificate, vineri, în favoarea lui Biden, atât în Georgia, cât și în cel mai important comitat din Arizona. Cele două state făceau parte dintre cele șase vizate de echipa lui Trump pentru schimbarea deznodământului procesului electoral. Mai mult, un judecător federal a respins, sâmbătă, încercarea de anulare a milioane de voturi prin corespondență în Pennsylvania, stat extrem de important prin prisma numărului mare de electori. Judecătorul districtual Matthew Brann, din Williamsport, a descris pledoaria avocaților președintelui în exercițiu drept un caz bazat pe „argumente juridice forțate, nefondate și acuzații speculative”. El a precizat că nu are autoritatea „de a elimina dreptul de vot”, nici măcar dacă este vorba „despre o singură persoană, cu atât mai puțin în cazul a milioane de cetățeni”. Mai exact, precizează AP, era vorba despre 7 milioane de voturi. Procesul, condus de avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, a încercat să oprească oficialii locali să certifice victoria lui Biden în acest stat, argumentând că unele comitate au permis în mod greșit alegătorilor să remedieze erori pe buletinele de vot. De cealaltă parte, procurorii au arătat că nu există nicio dovadă pentru acuzații de fraudă electorală coordonată.
Nu se predă
După aflarea rezultatului din Pennsylvania, Trump a scris pe Twitter că nu înțelege de ce Biden formează un Cabinet, când echipa republicană de investigatori a descoperit „sute de mii de voturi frauduloase”, o afirmație în susținerea căreia liderul american nu a prezentat nici acum vreo probă. La rândul ei, echipa de avocați condusă de Giuliani a dat impresia că bravează, afirmând că înfrângerea din Pennsylvania nu este nicio tragedie, deoarece le va permite să înainteze mai repede cazul la Curtea Supremă a SUA, unde, după cum a precizat Trump în repetate rânduri, judecătorii i-ar fi favorabili. Concomitent, confruntat cu realitatea din Justiție, Trump și-a concentrat eforturile și asupra politicienilor republicani din mai multe state, încercând să-i convingă să ignore votul popular și să trimită electori care să-l voteze pe el la Colegiul Electoral, ce se va întruni pentru desemnarea noului președinte.
„Le-am spus tuturor celor care vor să asculte că aceste procese sunt nefondate”.
Josh Shapiro, procurorul general al statului Pennsylvania