Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a făcut-o proastă pe Merkel. Miel cu dictatorii, zmeu cu aliații

Trump a făcut-o proastă pe Merkel. Miel cu dictatorii, zmeu cu aliații

de Şerban Mihăilă    |   

În sute de convorbiri telefonice strict secrete cu alți șefi de stat, Donald Trump a fost mereu nepregătit pentru discuțiile asupra subiectelor serioase, în care a fost deseori manevrat de lideri puternici, precum președinții rus, Vladimir Putin, și turc, Recep Erdogan. În schimb, în timp ce manifesta un servilism stânjenitor față de dictatori, Trump avea o atitudine atât de agresivă și de intimidantă la adresa principalilor aliați ai SUA, încât șeful Casei Albe a devenit un pericol la adresa securității naționale a țării sale, susțin oficialități din administrația de la Washington și din serviciile americane de informații familiarizate cu aceste convorbiri telefonice, citate de CNN.  

 

 

 

Discuțiile telefonice purtate de Trump i-au determinat pe principalii colaboratori ai președintelui, între care foștii consilieri pe probleme de securitate națională, H.R. McMaster și John Bolton, fostul secretar al Apărării, James Mattis, fostul secretar de Stat, Rex Tillerson, fostul șef de Cabinet, John Kelly, precum și pe numeroase oficialități din serviciile de informații să tragă concluzia că președintele era deseori „iluzoriu” în convorbirile sale cu liderii străini, susțin sursele citate de CNN. Mai mult, cu trecerea timpului, Trump nu a demonstrat că a devenit mai priceput sau mai competent în timpul discuțiilor cu liderii străini, fiind convins în continuare că, după caz, poate să-i farmece, să-i convingă sau să-i intimideze pe oricare dintre aceștia pentru a-și atinge obiectivele. De foarte multe ori, aceste scopuri se confundau cu ambițiile sale personale, respectiv cu obținerea celui de-al doilea mandat prezidențial și demolarea adversarilor politici interni, ignorând sfaturile tuturor consilierilor de la Casa Albă în materie de securitate națională, adaugă, sub protecția anonimatului, sursele CNN. Altfel spus, Trump pare să contopească aproape de fiecare dată interesul personal cu cel național, precizează oficialitățile citate. Una dintre sursele familiarizate cu convorbirile telefonice dintre Trump și liderii rus, turc, canadian, australian, precum și cu șefi de stat și de guvern din Europa Occientală a descris aceste convorbiri drept „orori” atât de periculoase la adresa intereselor de securitate națională ale SUA, încât dacă membrii Congresului, fie ei și republicani, ar asista la ele, atunci și-ar pierde total încrederea în președinte. Cele mai multe dintre convorbirile la nivel personal ale lui Trump sunt cele cu Erdogan, liderul turc sunând la Casa Albă chiar și de două ori pe săptămână. În timpul convorbirilor cu acesta, dar și cu președintele Putin, cu dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, și cu moștenitorul saudit, Mohammed bin Salman, Trump își laudă neîncetat „marile realizările” din fruntea SUA, vorbește despre „geniul” său și despre averea lui personală și adoptă un ton batjocoritor la adresa „idioțeniei” predecesorilor din Biroul Oval, referindu-se la George W. Bush și la Barack Obama, scrie CNN. De altfel, convorbirile cu Putin și Erdogan erau și cele mai „stridente”, în condițiile în care Trump era mereu nepregătit în privința problemelor de fond, iar cei doi interlocutori profitau de ignoranța președintelui american pentru a-și impune punctele de vedere, fără ca liderul de la Washington să-și dea seama.

Cerșește admirația lui Putin

În discuțiile cu Putin,Trump vorbea în principal despre el, lăudându-se cu „realizările” sale „fără precedent” pentru economia americană și râzând de „imbecilitatea” predecesorilor săi. Trump, cerșea admirația și aprobarea președintelui Putin, susține o sursă CNN, și, spre stupefacția consilierilor săi, făcea concesii Kremlinului, ignorând total sfaturile acestora asupra problemelor legate de nerespectarea drepturilor omului de către Rusia sau a tratatului în privința controlului armelor. „În timp ce Putin destabiliza Occidentul”, Trump se lăuda cu calitățile sale de om de afaceri, crezând că-l impresionează astfel pe liderul de la Kremlin, a adăugat sursa citată. „Trump a oferit Rusiei o gură de oxigen, deoarece rușii sunt o putere în declin (…) S-a jucat cu ceva ce nu înțelege și le dă acestora o putere folosită de ei agresiv”, mai spune sursa. Trump renunță astfel la avantajul obținut cu greu de către SUA după Războiul Rece, oferind regimului totalitar condus de Putin și Rusiei „o legitimitate fără precedent”, a adăugat un alt oficial, citat de CNN. Profitând de vanitatea și naivitatea lui Trump, Putin și Erdogan au reușit să-l facă pe acesta să comită greșeli strategice, precum retragerea SUA din Siria, spune o altă sursă.

Spaima aliaților

În schimb, în timp ce manifesta un servilism stânjenitor față de dictatorii pentru care își exprima admirația, Trump avea o atitudine agresivă și intimidantă la adresa principalilor aliați ai SUA. Președintele s-a luat în special de două femei: în timpul unor convorbiri telefonice, el i-a spus fostului premier britanic, Theresa May, că este „slabă” și „lipsită de curaj”, iar cancelarului german, Angela Merkel, că este „proastă”, mai arată sursele CNN. „Unele dintre lucrurile spuse Angelei Merkel sunt greu de imaginat: a făcut-o «proastă» și a acuzat-o că se află la cheremul rușilor”, susține una dintre sursele CNN. De cealaltă parte, Merkel ar fi rămas calmă la atacurile lui Trump. În schimb, May ar fi fost „nervoasă și agitată” înaintea convorbirilor telefonice cu Trump, deorece se aștepta să fie „umilită” și „intimidată”, din cauza atitudinii sale în privința Brexit și a NATO. Potrivit acelorași surse, Trump s-ar mai fi luat însă, la telefon, într-o manieră „ostilă și agresivă”, de președintele francez, Emmanuel Macron, de premierul canadian, Justin Trudeau, precum și de cel al Australiei, Scott Morrison.

 

 

La telefon, Trump este cel mai dur cu cei pe care îi consideră molâi și cel mai slab cu cei cu care ar trebui să fie dur”.

Oficial american citat de CNN

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri