Administrația Trump a finalizat revizuirea unei legi federale din 1973 care protejează mai multe specii de plante și animale amenințate de pe teritoriul Statelor Unite. Modificările permit diverse construcții industriale care vor distruge habitatul acestora. Actul normativ din 1973 a fost aprobat în timpul mandatului președintelui Richard Nixon și era un document de referință la nivel mondial.
În timp republicanii și mai multe sectoare ale industriei, precum cea forestireă și petrolieră, au criticat mult timp legea din 1973, organizațiile de mediu o consideră un succes în prevenirea dispariției a sute de specii. În actuala variantă a legii s-a scosi prevederea care stipula că interesele economice nu trebuie luate în calcul în deciziile privind protejarea faunei sălbatice.
Modificările fac parte din politica republicană care vrea să reducă povara reglementărilor ce apasă asupra contribuabililor, fără să renunțe la obiectivele de protejare a speciilor de plante și animale, însă organizațiile de mediu spun că noile decizii vor distruge habitatul întrucât companiile vor putea să construiască autostrăzi, gazoducturi, mine, oleoducturi și alte proiecte industriale.
Procurorii generali din California şi Massachusetts au anunţat deja că vor contesta în instanţă amendamentele, care vor intra în vigoare în 30 de zile. Și liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, a vorbit despre o palmă dată celor care luptă împotriva crizei climatice", şi a acuzat că, "încă o dată, administraţia Trump dă întâietate profiturilor pentru marile companii petroliere în detrimentul sănătăţii şi siguranţei planetei şi generaţiilor viitoare'".
După alegerea lui Donald Trump la Casa Albă în 2016, administraţia americană a modificat peste 80 de texte referitoare la sănătatea umană sau la mediu, invocând necesitatea de a relaxa prevederile care reglementează activitatea companiilor.
Peste 2.000 de specii se află pe lista celor ameninţate sau pe cale de dispariţie în SUA. Lupul gri, a cărui populaţie a fost decimată la începutul secolului trecut, a fost probabil salvat de la extincţie de legea din 1973, la fel ca şi vulturul pleşuv, care în 1963 mai număra doar 417 de exemplare, iar astăzi a ajuns la aproape 10.000 de perechi.
AGERPRES