Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tudorel Toader: Pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege

Tudorel Toader: Pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat vineri că poate demara, conform legii, procedurile de elaborare a unui proiect de lege, el răspunzând astfel preşedintelui Klaus Iohannis, care joi a susţinut că ministrul ar fi mers în Parlament fără a avea drept de iniţiativă legislativă.

"Potrivit Legii 24, ministerele, ca să vorbim în speţa noastră, pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege, ceea ce s-a petrecut la Ministerul Justiţiei cu toată procedura pe care o cunoaşteţi, dezbaterile în teritoriu şi celelalte", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei, precizând că s-a prezentat la Parlament şi în baza principiului colaborării loiale dintre autorităţi şi a unei decizii a Curţii Constituţionale.

El a adăugat că a lăsat Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor justiţiei draftul proiectului de lege şi că membrii acesteia au decis calea de urmat.

"Prin urmare, în baza legii, în baza acestui principiu, în baza deciziei CCR, am dat curs Comisiei special constituită pentru modificările Codului penal, proceduri, legile justiţiei. La invitaţia dânşilor am prezentat 50 de minute principalele elemente din legile justiţiei şi întrevederea din comisie putea să se oprească acolo, să spună 'am luat act, foarte bine, să nu ne suprapunem în activităţi şi continuăm procedura prin Guvern'. Comisia a mers pe varianta a doua, a solicitat să le las draftul de proiect de lege. Le-am lăsat în format fizic cele trei proiecte de lege, tabelate, cum e legea în vigoare, cum se propune, proiectul de lege de modificare a acelor legi, expunerea de motive şi solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia, formatul printat fizic, dar şi formatul electronic", a spus Toader.

Tudorel Toader a precizat că în aceeaşi zi Comisia şi-a însuşit respectivul proiect de lege ca iniţiativă legislativă proprie.

"În aceeaşi zi, comisia a postat acel format electronic pe pagina de internet a Parlamentului, l-au însuşit ca pe iniţiativă legislativă proprie a dânşilor, a unui număr de parlamentari, cu unele modificări, şi procedura de legiferare a urmat acest curs. Ministrul Justiţiei nu are iniţiativă legislativă, dar nu decide care e calea de urmat, dacă e prin Guvern sau un număr de parlamentari îşi însuşesc proiectul de lege ca pe iniţiativă proprie, ceea ce s-a şi întâmplat", a mai declarat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat joi procedura de modificare a legilor Justiţiei, despre care a afirmat că sunt "ciopârţite", anunţând că va fi foarte activ în procesul legislativ în acest caz şi că va face uz de toate prerogativele.

"Cu rezultate aproape de negative a reuşit ministrul Justiţiei să demonstreze că se poate şi mai netransparent, şi mai neclar, şi mai incert de până acum. Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare - un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasă ministrul şi se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână, parlamentari din Coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativă parlamentară. Aşa nu se legiferează", a susţinut şeful statului. www.agerpres.ro

Subiecte în articol: tudorel toader
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri