Jurnalul.ro Cultură Muzica Turandot cu Opera Naţională Română Timișoara la Bucharest Opera Festival

Turandot cu Opera Naţională Română Timișoara la Bucharest Opera Festival

de Magdalena Popa Buluc    |   

Opera Națională Română Timișoara prezintă miercuri, 12 iunie, ora 19:00, pe scena ONB, la  Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition, spectacolul Turandot de G. Puccini, considerată ultima mare operă italiană, una dintre cele mai frumoase scrise vreodată.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Institutului Cultural Italian și al Ambasadei Italiei, sub egida Anul Puccini în România, conducerea muzicală va fi asigurată de maestrul Guido Mancusi, regia poartă semnătura lui Corneliu Murgu, decorurile și costumele sunt creația lui  Mario de Carlo.

În distribuție: Principesa Turandot – soprana Dragana Radaković, Calaf – tenorul Bogdan Zahariea, Timur – basul Gelu Dobrea, Liu - soprana Mihaela Marcu, Ping – baritonul Mihail Dogotari, Pang – tenorul Cristian Bălășescu, Pong – tenorul Cosmin Ifrim.

În perpetua sa căutare de teme și librete fascinante, Puccini începe în 1920 partitura celei mai temerare dintre operele sale, o ultimă călătorie exotică proiectată de creativitatea compozitorului, ancorată în mirajul Orientului Îndepărtat. I-a dedicat ultimii patru ani de viață, fără să o poată termina. Într-o Chină imaginară, în vremuri de demult, frumoasa și tiranica prințesă Turandot este învăluită în misterul celor trei enigme, pe care trebuie să le dezlege cei care se încumetă să îi cucerească inima. Își vor pierde viața toți aceia care nu reușesc să le deslușească, însă pentru ca moartea să poată să fie învinsă și liniștea să revină în cetate, dragostea trebuie să triumfe.

Cu o partitură care implică forța și facilitatea acută, precum aceea a lui Turandot, și cu o alta, de o substanță sonoră divergentă, a lui Liu, care înduioșează prin compasiunea fără limite pe care o generează, Puccini își reconfirmă genialitatea. Iar pentru că inspiră și încurajează opulența, ultima sa operă rămâne până în ziua de astăzi apanajul teatrelor mari, cele care au constant la îndemână resursele fizice și artistice cu adevărat impresionante.

Anul centenar puccinian este marcat la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

DISTRIBUŢIA

Conducerea muzicală: GUIDO MANCUSI (invitat)

Distribuţia:

Principesa Turandot: DRAGANA RADAKOVIĆ (invitată)

Calaf: BOGDAN ZAHARIEA

Timur: GELU DOBREA

Liu: MIHAELA MARCU

Ping: MIHAIL DOGOTARI

Pang: CRISTIAN BĂLĂȘESCU

Pong: COSMIN IFRIM

Împăratul Altoum: MIRCEA DAN PETCU

Mandarinul: MARIUS GOȘA

Principele Persa: DAIANA VINARS

Călăul: MANUELA ARDELEAN

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri