Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia ripostează după ce soldații săi au fost uciși în Irak

Turcia ripostează după ce soldații săi au fost uciși în Irak

de Redacția Jurnalul    |   

Turcia a declarat că forțele sale aeriene au „neutralizat” 26 de militanți kurzi în lovituri în Siria și în nordul Irakului, ca răspuns la uciderea unor soldați în weekend, în timp ce autoritățile au reținut, de asemenea, zeci de activiști ai opoziției pro-kurde, potrivit Reuters.

Sâmbătă, Ministerul Apărării a declarat că 12 soldați turci au fost uciși în timpul luptelor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, în nordul Irakului.

Acest lucru a determinat Ankara să desfășoare atacuri aeriene și operațiuni în regiune.

Luni, acesta a declarat că rezultatele inițiale au arătat că cel puțin 26 de militanți au fost „neutralizați" în aceste lovituri. Ankara folosește în mod obișnuit acest termen pentru a se referi la persoane ucise.

Ministrul apărării, Yasar Guler, a declarat, de asemenea, duminică, că 30 de militanți PKK au fost neutralizați într-o zonă din nordul Irakului unde Turcia desfășoară operațiuni transfrontaliere, ceea ce ridică la 56 numărul total de militanți uciși de la sfârșitul săptămânii trecute.

PKK, desemnat grup terorist de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, a luat armele împotriva statului turc în 1984. Forțele turcești efectuează în mod regulat lovituri în Irakul vecin, ca parte a ofensivei sale împotriva militanților PKK cu sediul în această țară.

De asemenea, poliția a reținut 52 de persoane la un eveniment de tineret organizat de Partidul Egalității și Democrației Populare (DEM) prokurd - cunoscut anterior sub numele de HDP - în provincia Diyarbakir din sud-estul țării, au declarat luni surse de securitate.

Ministrul justiției, Yilmaz Tunc, a declarat pe platforma de socializare X că suspecții au fost acuzați de "lauda crimei și a criminalului" și de "răspândirea propagandei unei organizații teroriste", adăugând că au fost emise mandate de arestare pentru alții.
În replică, DEM - al treilea partid ca mărime din parlament - a condamnat reținerile ca fiind motivate de interese politice și a cerut ca deținuții să fie eliberați imediat.

Ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat ulterior că autoritățile au început investigații asupra a 57 de conturi de social media acuzate că au postat conținut împotriva forțelor armate ale Turciei și a adăugat că patru persoane au fost reținute în cadrul operațiunii.

"Cei care încearcă să semene semințele discordiei în rândul poporului nostru, să laude teroarea și să ne insulte valorile naționale și morale vor continua să fie trași la răspundere în fața legii", a declarat Yerlikaya pe X.

Președintele Tayyip Erdogan și guvernul său au acuzat în repetate rânduri partidul de opoziție prokurd de legături cu PKK, iar autoritățile au arestat zeci de oficiali ai acestuia în ultimii ani. Partidul neagă acuzațiile de legături cu militanții.

Subiecte în articol: turcia kurzi siria irak
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri