Platformele care le facilitează străinilor găsirea unor spații de cazare în România nu cer nici autorizații, nici dovada plății taxelor și a impozitelor de către proprietari. Hotelierii din Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au cerut statului să intervină, pentru a reglementa această situație ce duce la concurență neloială, dar nu au obținut niciun rezultat, în ultimii ani. Noua conducere a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a preluat lupta cu evaziunea fiscală din sectorul HoReCa, solicitând o modificare legislativă care să-i oblige pe toți să plătească taxe și impozite.
În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au început să-și închirieze casele în regim hotelier, prin platformele Booking și Airbnb, dar fără a se supune legilor din România. Pentru spațiile de cazare există legislație națională care prevede clasificarea și plata unor taxe și impozite, dar și controale periodice din partea autorităților.
Cei care oferă cazare în spații neautorizate și nu plătesc nimic la stat au găsit o oportunitate în înscrierea pe platformele online internaționale, unde nu li se cer documente, așa cum se întâmplă la agențiile de turism. Astfel, în loc să câștige bani din taxe și impozite din industria ospitalității, statul român pierde sume enorme de la turiștii străini.
Din cauza acestor cazări într-un sistem paralel cu cel legal, nu se pot înregistra nici date corecte la Institutul Național de Statistică, fiind astfel afectate toate programele naționale, proiectele și strategiile pentru dezvoltarea turismului, dar se pierd și sume importante care ar trebui să ajungă în bugetele locale și în cele pentru promovarea României ca destinație turistică.
Concurență neloială și pentru agenții
Agențiile sunt afectate în egală măsură, pentru că trebuie să se supună legislației naționale, care a devenit extrem de restrictivă, în timp ce li se face concurență neloială de către platformele care nu sunt obligate nici să ofere garanții, nici să aibă angajați cu studii superioare în domeniu și cu autorizare, nici să aibă depozite de garanții, în caz de faliment etc.
Peste 40.000 de proprietari din România oferă servicii de cazare prin intermediul platformelor Booking și Airbnb, iar hotelierii și agențiile au făcut o cercetare din care reiese că 90% dintre aceștia fac evaziune fiscală.
Alin Burcea, președintele ANAT și proprietar al agenției Paralela 45,, a lansat o propunere, din partea agențiilor de turism, pentru a-i obliga pe acești proprietari să plătească taxe și impozite pe serviciile pe care le oferă în turism. Propunerea este de a se copia un model care a dat rezultate foarte bune în Spania, doar pentru înregistrarea acestor spații de cazare înregistrate pe platformele Airbnb și Booking, dar și pentru clandestinii care ies la marginea drumului, pentru a „agăța” clienți, nefiind înregistrați cu spații de cazare nici măcar la primăriile localităților în care fac această activitate ilegală.
Ministerul nu are suficienți angajați pentru autorizare
Un impediment este numărul foarte mare de astfel de spații de cazare care nu pot fi clasificate, pentru a fi introduse pe lista unităților autorizate conform legislației românești. Trecerea lor în legalitate, prin controale de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ar fi imposibilă, din cauza lipsei personalului în structurile ministerului. Pentru a elimina acest inconvenient, Alin Burcea a găsit o metodă „de compromis”, măcar pentru taxarea activităților care acum se desfășoară „la negru”.
„Estimările noastre sunt că plătesc impozit doar 10% din cât ar trebui. Legislația românească este corectă, dar greoaie. Aceasta presupune ca apartamentele să fie clasificate conform legii. Dar nu pot zece oameni de la Minister să clasifice 40.000 de apartamente din țară. Se poate face ca în Spania, adică să se dea un cod de înregistrare fiscală și în baza acestuia să fie înregistrate camerele pe platformele Airbnb, Booking și altele similare. Dacă Airbnb și Booking nu respectă acest lucru, atunci să fie interzise în România”, explică președintele ANAT.
Se poate renunța la clasificare
În ultimii 10 ani au fost mai multe încercări de modificare a legislației în așa fel încât să fie incluși ca furnizori de servicii în turism și proprietarii de case și de apartamente care vor să închirieze în regim hotelier. De la ultima modificare legislativă, din 2022, proprietarii care oferă astfel de spații de cazare pe platformele online internaționale sunt obligați să dețină un certificat de clasificare emis de Ministerul de resort, însă legea nu prevede și sancțiuni sau controale pentru spațiile neautorizate.
De altfel, este o „portiță legislativă” pe care o folosesc foarte mulți funcționari ai statului pentru a închide ochii în fața evaziunii fiscale din mai multe domenii, pentru că nu pot face controale acolo unde unitățile nu sunt pe lista lor, înregistrate ca fiind autorizate. Astfel, deși se știe că se desfășoară activități ilegale și că nu se plătesc taxe și impozite, nimeni nu-i controlează pe evazioniști. Doar ANAF ar putea face astfel de controale, dar numai în baza unor sesizări sau dacă inspectorii ajung să descopere cazările ilegale în urma unor cercetări.
Autoritățile locale mai pot interveni, pentru că sunt și bani care merg spre bugetul localităților, dar nici acestea nu sesizează cazările ilegale.
Alin Burcea spune că se poate renunța la clasificarea acestor proprietăți listate pentru închiriere în regim hotelier, pentru a se obține măcar taxele și impozitele. Astfel s-ar rezolva și o parte importantă din problema colectării banilor la bugetul statului.