Jurnalul.ro Ştiri Politică Ţuţuianu şi Şova, suspectaţi de legături dubioase cu ruşii

Ţuţuianu şi Şova, suspectaţi de legături dubioase cu ruşii

de Sînziana Duţă    |   

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, vrea să îl dea în judecată pe liderul PNL Ludovic Orban după ce liberalul l-a acuzat că ar avea legături cu Rusia. Ţuţuianu a fost avocatul rușilor de la Mechel, firmă care a falimentat Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște.

 

Liberalul Ludovic Orban susţine că numirea lui Adrian Ţuţuianu ca ministru al Apărării îi ridică numeroase semne de întrebare în condiţiile în care senatorul PSD a fost avocatul ruşilor de la Mechel, firmă care a cumpărat şi a falimentat Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte. „De acolo, au luat o instalaţie extrem de importantă din punct de vedere strategic şi au dus-o în Rusia. Asta-mi ridică numeroase semne de întrebare şi-mi relevă că au pus nişte oameni extrem de ciudaţi, care trebuie urmăriţi cu foarte multă atenţie”, a acuzat liderul PNL. În replică, Ţuţuianu s-a declarat „un pro-european convins, promotor al legăturii cu SUA” şi a calificat drept „o prostie” suspiciunea şefului PNL. „Nu am nimic de ascuns, mi-am făcut datoria faţă de clienţii mei şi cred că nu se poate spune că sunt omul ruşilor, al francezilor sau italienilor sau al altora cărora le-am acordat asistenţă juridică”, a reacţionat fostul şef al CJ Dâmboviţa. În plus, Țuțuianu susţine că exportul de utilaje la care face referire Orban a avut loc în 2010, pe vremea când la guvernare se afla vechiul PDL.

Vizita lui Valery Kuzmin la Târgovişte Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, s-a întâlnit, la finalul lunii mai, la Târgovişte, cu preşedintele CJ Dâmboviţa, pesedistul Alexandru Oprea, diplomatul rus transmiţându-le autorităţilor locale că ruşii sunt „deschişi la dialog” şi vor să afle mai multe despre „potenţialul economic” al zonei. „Vrem să aflăm cât mai multe despre voi, despre potențialul vostru economic. Mesajul meu este acela că suntem deschiși la dialog”, a fost mesajul lui Kuzmin. „Întâlnirea a fost una oficială, cordială, în cadrul căreia atât președintele Alexandru Oprea, cât și Excelența Sa au făcut prezentări generale ale celor două regiuni - județul Dâmbovița și, respectiv, statul rus, în perspectiva stabilirii, în viitor, a unei posibile relații de colaborare între părți. Este vizat, cu precădere, domeniul economic, dar sunt luate în considerare și alte domenii, precum cel educațional, cultural sau turistic”, a sunat comunicatul oficial al CJ Dâmboviţa. La rândul său, Alexandru Oprea a pledat atunci pentru intensificarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. „Suntem deschiși la orice propunere venită din partea unor agenți economici din Rusia și vom sprijini, în acest sens, orice investiție în județul Dâmbovița”, a spus pesedistul.

 

 Şova, afaceri cu un colonel Spetnatz

Un alt ministru suspectat de relaţii dubioase cu ruşii este Lucian Şova. Noul şef al Comunicaţiilor a fost partener de afaceri cu Boris Golovin, un fost colonel în trupele Spetnatz – GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse, stabilit în România după 1990. Şova şi Golovin au fost asociaţi în firma Regional Romlines SA București, o companie care se ocupă cu transportul rutier, însă ministrul susţine că în momentul asocierii nu știa de trecutul lui Golovin și, oricum, nu a mai vorbit cu acesta de mai bine de zece ani. „Planul său era să înceapă să producă autocare în România. Iar eu, pricepându-mă în domeniul transporturilor rutiere, am fost contactat să asigur promovarea din perspectiva relaţiei cu mediul de afaceri din acest domeniu. Dacă era ceva de ascuns sau dacă aș fi fost vinovat de ceva, lucrul acesta cred că în ultimii zece ani ar fi fost decelat de cei care au în obiectul de activitate supravegherea acestor tipuri de activități ale unor cetățeni străini”, a comentat ministrul după audierea în comisiile de specialitate.

 

Ce i s-a reproșat lui Grindeanu

Programul de guvernare al Cabinetului Mihai Tudose vorbește despre necesitatea unui relații bilaterale pragmatice și predictibile cu Federația Rusă. „Va fi urmărită gestionarea relaţiilor economice, cu respectarea strictă şi activă a regimului de sancţiuni decise de UE, care trebuie să continue până la soluţionarea crizei din Ucraina. România nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă; vor fi continuate demersurile de sprijinire a activităţii Comisiei mixte bilaterale privind soluţionarea problemelor izvorând din istoria comună, inclusiv Tezaurul României, ale cărei lucrări au fost reluate în 2016”, se arată în programul de guvernare ajustat. În evaluarea care a provocat debarcarea Cabinetului Grindeanu, una dintre măsurile care apar ca neîndeplinite este dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă. „Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă ţară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE”, a acuzat fostul premier Sorin Grindeanu.

Subiecte în articol: adrian tutuianu Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri