Economia Ucrainei s-ar putea contracta cu circa 35-45% iar deficitul bugetar ar putea ajunge la 5 miliarde de dolari/lună.
Guvernatoarea Băncii Naționale a declarat, la Londra, că speră să obțină o finanțare de până la 20 de miliarde de dolari în următorii 2-3 ani sub forma unui acord de tip Stand-By (SBA) sau o facilitate extinsă de credit (EFF). Acesta ar fi al doilea cel mai mare program de finanțare al FMI, după cel cu Argentina.
"FMI a acţionat întotdeauna ca un partener al Ucrainei în timpul războiului. Speranţa mea este începem noul program în cursul acestui an", a spus Kyrylo Shevchenko.
Noul program ar urma să ajute economia Ucrainei să revină la situația dinaintea războiului, un curs valutar flexibil, reducerea creditelor bancare neperformante, politică fiscală echilibrată.
FMI a acordat anterior un sprijin de urgență Ucrainei de 1,4 miliarde de dolari, în martie 2022.
Totodată, Kievul vrea să obțină de la creditorii internaționali o înghețare a plății datoriilor pentru a rezolva criza de lichiditate.
Veniturile din exporturile de cereale ale Ucrainei vor ajunge la circa 5 miliarde de dolari pe lună în 2023.
De asemenea, intervențiile băncii centrale pe piața valutară și programul de achiziții de obligațiuni vor continua dar ultimul va înceta la sfârșitul războiului.
"Oferirea de finanţare monetară a fost cea mai dificilă decizie din viaţa mea dar am ajuns la concluzia că este o necesitate în timp de război", a spus Shevchenko.