Jurnalul.ro Ştiri Educatie Un formular de la Fisc, în ghiozdanele copiilor

Un formular de la Fisc, în ghiozdanele copiilor

de Mariana Zaharia    |   

Fondul școlii a fost declarat ilegal - începe bătălia pentru cei 2 la sută din impozitul părinților. Școlile le cer oamenilor să își dea partea din taxe către locul în care studiază copilul și fac asta prin asociații. Cererea tip de la ANAF e pusă, în multe cazuri, direct în ghiozdanul elevului să o ducă mamei sau tatălui. Dacă până acum banii erau primiți după un an, autoritățile vor ca de acum suma să fie virată lunar către cei pentru care a optat contribuabilul.

 

Zeci de părinți din Pitești au găsit în ghiozdanele copiilor nu doar cărțile și caietele, ci și formularul scos de pe site-ul ANAF și completat direct cu datele unor asociații care reprezintă școlile. Fără vreo discuție în prealabil, fără ca cineva să îi fi întrebat dacă vor să doneze școlii, părinții au primit hârtia pe care este trecut numele asociației și codul de indentificare fiscală, iar asta s-a întâmplat la mai multe instituții de învățământ. Cu datele părintelui pe ea, cererea ar trebui să se întoarcă la școală, iar un reprezentant să o ducă la Finanțe.

Pentru că au fost multe discuții legate de aceste formulare, autoritățile au schimbat procedura în acest caz. Astfel, cererile sunt depuse pe baza unui tabel în care sunt trecute toate cnp-urile și a unei declarații pe propria răspundere a persoanei care le aduce și care își asumă faptul că sunt reale. De anul acesta, angajații Finanțelor vor trimite notificări tuturor persoanelor care aleg să doneze 2% pentru a confirma. Au fost situații în care mai mulți argeșeni au declarat că nu au optat  pentru donație și că datele lor au ajuns la anumite asociații fără ca ei să fi fost de acord să le dea. „Este o opțiune pe care părinții o au la îndemână, rămâne la latitudinea dânșilor dacă doresc ca cei 2% să meargă în conturile Asociației de Părinți”, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Argeș, Dumitru Tudosoiu. Impozitul de 2% poate fi direcționat în altă parte decât la bugetul de stat de către orice angajat cu contract individual de muncă sau de către românii care au venituri din activități independente.

Agențiile județene ale Finanțelor vor verifica datele și le vor cere celor de pe listele donatorilor să confirme dacă într-adevăr au ales să vireze 2%, sperând că astfel vor evita fraudele cu astfel de venituri.

Și bunicii pot dona, dacă au venituri mai mari de 1.000 de lei/lună

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri