''Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Cerem imediat Statelor Unite să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă'', a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
De cealaltă parte, Ministerul de Externe din Taipei a mulțumit oficialilor americani pentru reafirmarea sprijinului lor pentru Taiwan. Totodată, autoritățile acestei insule au precizat că își vor continua înarmarea și vor întări cooperarea cu SUA și Japonia.
ȘTIRE INIȚIALĂ SUA va folosi forța militară pentru apărarea Taiwanului dacă va fi nevoie, potrivit președintelui Joe Biden, scrie Reuters.
Șeful Casei Albe a făcut declarația în fața premierului nipon Fumio Kishida, în timpul primei sale vizite în Japonia după preluarea mandatului, pentru lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), un plan mai larg care să asigure un pilon economic implicării SUA în Asia..
Afirmația sa arată o cotitură în politica Statelor Unite care are relații strânse cu Taiwanul dar nu le recunoaște oficial din cauza administrației de la Beijing, care consideră insula ca teritoriu al Chinei.
"Da. Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politică a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea însă ideea că Taiwanul poate fi luat prin forţă nu este potrivită", a spus acesta, care a precizat apoi că nu este de așteptat ca acest lucru să se întâmple.
Afirmația președintelui l-a determinat pe un oficial american să explice că SUA nu și-a schimbat politica faţă de Taiwan dar declarația a provocat neliniște printre apropiații lui Biden, mai ales că acesta a spus același lucru și în octombrie 2021.
Acesta încearcă însă să arate Chinei cum ar reacționa SUA dacă Taiwanul ar fi atacat de China, făcând paralelă cu războiul din Ucraina.
Pe de altă parte, premierul nipon a spus că țara sa vrea să adopte o poziție defensivă mai clară și că vrea să-și sporească capacitățile de apărare și de retorsiune prin creșterea bugetului alocat armatei.
"O Japonie puternică, o alianţă SUA-Japonia puternică este o forţă a binelui în regiune", a spus și Biden. Totodată, SUA susține ca Japonia să devină membru al Consiliului de Securitate ONU.