Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a lăudat, pe pagina sa de Facebook, marți seara, că a mai câștigat o bătălie împotriva pesediștilor, eliminând 40 de „sinecuri” create pentru PSD. De fapt, „sinecurile” nici măcar nu existau. Era vorba despre o lege din 2017, care ar fi trebuit să creeze 40 de posturi de atașați în străinătate, pentru promovarea României ca destinație turistică, însă ei nu au fost numiți niciodată. Dacă s-ar fi dorit sinecuriști, ar fi avut timp cele șase guverne de până acum să numească atașații. Adversarii USR-PLUS acuză acum partidul că a găsit o soluție mult mai bună pentru sine: anulează legea votată în Parlament, prin OUG, apoi trece la numiri directe, din diaspora. Urmează alte 80 de posturi de la Comerț Exterior care vor fi anulate și reînființate, pe baza aceleiași scheme.
Scandalul care a pornit, în anul 2017, după chemarea în țară a reprezentanților României de la birourile de turism din străinătate, s-a terminat cu un proiect de lege care a fost votat în Parlament, dar nu s-a implementat niciodată. Fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, a desființat cele opt birouri externe, răspunzând astfel raportului Curții de Conturi care arăta că suma de peste un milion de euro pe an pentru cele opt birouri externe reprezintă o „cheltuială ilegală, nejustificată”. Curtea de Conturi a constatat ineficiența activității acestor birouri cu bugete de peste un milion de euro anual, dar și faptul că reprezentanții României – profesioniști, de altfel - nu aveau niciun fel de statut legal. Pentru a avea, totuși, reprezentanți în străinătate, fostul ministru a înaintat un proiect legislativ, pentru trimiterea unui număr limitat de atașați cu statut diplomatic, în cele mai importante țări pentru promovarea României ca destinație turistică. Legea a fost votată în Parlament, tot în anul 2017, dar a crescut numărul atașaților, de la 15 – cât propusese Ministerul Turismului – la 40. Doar că, din 2017 până în 2021, deși legea era în vigoare și anul trecut au fost chiar bugetate posturile, niciodată nu au existat acele „sinecuri”, pentru că nu au fost numiți atașații pentru turism. Astfel, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, se laudă cu o faptă de vitejie extremă care nu există.
Statul, între control instituțional și pensie specială
„În ședința de guvern de ieri, am desființat 40 de posturi din ministerul economiei cu salarii de mii de euro pe lună și pensie specială”, a scris ministrul Economiei pe pagina lui de Facebook. Doar că a uitat să menționeze încălcarea procedurilor, conform legislației în vigoare. „USR-PLUS, prin ministrul Claudiu Năsui, a adoptat, sfidând cadrul legal, ordonanța de urgență prin care desființează atașații din turism. Acest act normativ a fost adoptat în ședința de guvern de marți, pe înserat, fără dezbatere publică, așa cum o cereau federațiile patronale și comisie de Dialog Social”, spune fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre. Salariile de mii de euro și pensiile speciale ar fi motivarea Ordonanței care desființează atașații externi, în opinia ministrului Năsui, deși problema celor numiți pe funcții cu statut de personal contractual este că nu sunt controlabili de către instituțiile statului care-i plătește, nu salariile și eventualitatea unei pensii speciale. Cei de la birourile externe aveau un buget anual mult mai mare, fiind aceiași care vor prelua acum promovarea. Este posibil ca ministrul să nu știe. „Statul trebuie nu doar să nu mai înființeze sinecuri, ci și să le desființeze pe cele existente. Decât să plătească salarii de mii de euro și pensii speciale, statul mai bine lasă banii contribuabililor care îi muncesc reducând impozitele pe muncă #ZeroTaxe. E momentul să reformăm modul în care se promovează turismul”, mai scrie ministrul Economiei. Dacă, însă, în locul atașaților cu statut diplomatic vor fi numiți votanți USR-PLUS din diaspora înseamnă că sinecurile nu au fost eliminate, ci abia de acum înainte vor exista. Și se pregătește o operațiune asemănătoare pentru înlocuirea atașaților din Comerț Exterior – peste 80, cu statut diplomatic acum, dar care ar putea fi numiți direct, de USR-PLUS, din diaspora.
Scandalul continuă și pe OMD-uri
În același mesaj de laudă a activității echipei USR-PLUS, ministrul Economiei a afirmat că a găsit soluția salvatoare pentru Turismul românesc: Organizațiile de Management al Destinației. Problema e că OMD-urile vin tot din mandatul predecesorului său de la Ministerul Turismului, Mircea Titus Dobre, care nu numai că le-a introdus în legislație, dar s-a zbătut să obțină egalitate de reprezentare pentru stat și privat, inclusiv după ce n-a mai fost ministru sau măcar parlamentar. Din declarația de pe pagina de Facebook a ministrului Năsui reiese că abia acum a aflat de OMD-uri și nu înțelege ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani: „Soluția găsită împreună cu mediul de afaceri a fost înființarea organismelor de management al destinațiilor, în care deciziile de promovare a turismului național pleacă de la factorii implicați real în această industrie: investitorii privați și autoritățile locale. Este un sistem gândit în piramidă. De la organizații locale, la OMD-uri regionale și apoi de unul național, care poate avea o strategie de promovare a țării coerentă și continuă independent de schimbările guvernamentale”, scrie Năsui. Doar că această „piramidă” înseamnă un singur lucru, împotriva căruia s-a dus războiul din Parlament, în ultimii ani: banii de la buget merg spre „cine trebuie” - de la vârful piramidei, iar restul sunt doar buni de plată și cotizează. Ministrul Năsui o ia de la capăt cu acest subiect, după cinci ani de dezbateri și modificări legislative care nu se mai termină.
Contactat de Jurnalul, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, neagă faptul că USR-PLUS își va crea propriile sinecuri, pentru oamenii partidului, din diaspora: „Nu se creează nicio sinecură nouă. Am desființat 40 de posturi cu salarii de mii de euro și pensie specială. Vom continua reforma ministerului, cu accent pe acest fel de sinecuri. Am avut constant presiuni și telefoane pentru a numi diverși acolo. Acesta să fie un semnal către toți căutătorii de sinecuri, fie că sunt din interiorul statului, fie că sunt din privat, abonați la contracte cu statul, că Ministerul Economiei nu mai dă sinecuri și le va desființa pe fiecare dintre ele”.