Jurnalul.ro Ştiri Politică Varujan Vosganian a recunoscut participarea la un eveniment controversat al Ambasadei Rusiei. Cum explică candidatul PNL situația din 2015 și declarațiile sale favorabile Moscovei din trecut

Varujan Vosganian a recunoscut participarea la un eveniment controversat al Ambasadei Rusiei. Cum explică candidatul PNL situația din 2015 și declarațiile sale favorabile Moscovei din trecut

de Redacția Jurnalul    |   

Candidatul PNL pentru Vaslui, Varujan Vosganian, a fost recent subiectul unei controverse după ce a fost confruntat în emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea, cu privire la participarea sa la evenimente organizate de Ambasada Rusiei și la declarațiile sale favorabile Moscovei din trecut.

Inițial, Vosganian a negat vehement că a participat la un eveniment din 2015 organizat de Ambasada Rusiei pentru a marca 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, în urma insistențelor moderatorului și după ce i-au fost prezentate dovezi, fostul ministru al Economiei a recunoscut că a fost prezent la ceremonie. El a explicat că participarea sa a fost legată de rolul său de președinte al Uniunii Armenilor din România, precizând că evenimentul s-a desfășurat în Parcul Herăstrău, nu la ambasadă, potrivit Antena 3 CNN.

 

Mihai Gâdea: Haideți să vă citesc atunci. HotnewsCorneliu Vadim Tudor, Varujan Vosganian, Remus Cernea și Adrian Severin, prezenți la ceremonia organizată de Ambasada Rusiei pentru marcarea a 70 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial.

Varjuan Vosganian: Asta a fost poate când eram ministru, în 2007, trimis de Guvern, dar nu că eu m-am dus. Asta este o minciună. Asta este o minciună sfruntată.

Mihai Gâdea: Era așa sau nu? Ați fost la Ambasada Rusiei?

Varujan Vosganian: Eu eram membru în Guvern. Asta era în 2007.

Deși inițial candidatul PNL în Vaslui, Varujan Vosganian, a negat vehement că a participat, în 2015, la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei, fostul ministru şi-a adus aminte şi a recunoscut în exclusivitate la Antena 3 CNN toate dezvăluire făcute în presă, acum 9 ani.

Varujan Vosganian: Nu a fost nicio întâlnire la Ambasada Rusiei, cum v-am spus, a fost o întâlnire în Parcul Herăstrău, dedicată celor 50.000 de soldați ruși, belaruși, azeri, ucraineni și armeni, care au murit în Al Doilea Război. Au participat ambasadori ai Uniunii Europene, iar eu m-am dus cu ambasadorul Armeniei, probabil ca președinte al Uniunii Armenilor.

Cătălina Porumbel: Ați spus că este o minciună și acum v-ați adus aminte că ați fost.

Varujan Vosganian: Păi este o minciună, nu am fost la Ambasada Rusiei.

Mihai Gâdea: Ați fost la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei. Cereți-vă scuze.

Varujan Vosganian: Îmi cer scuze dacă am înțeles greșit.

 

În plus, publicația rusă New Day News a lăudat în 2007 relațiile pragmatice promovate de Vosganian între România și Rusia, când acesta ocupa funcția de ministru al Economiei. Articolul sublinia implicarea sa în discuții cu omologul rus Alexei Kudrin și menționa sprijinul său pentru proiecte economice comune, inclusiv construcția unui depozit de gaze Romgaz-Gazprom în județul Neamț.

Într-un articol publicat pe data de 13 iunie 2007 de publicația rusă New Day Newscu titlul „Ministrul român susține relații pragmatice cu Rusia”, Varujan Vosganian este lăudat.

 

Președintele rus i-a luat prin surprindere pe americani când le-a sugerat să folosească un radar azer pentru un scut antirachetă. Acest lucru a fost declarat de ministrul român al Economiei și șeful Uniunii Armenilor, Varujan Vosganian, care a apreciat acțiunile președintelui rus drept un „atac diplomatic”.

„Am fost la Sankt Petersburg, iar Putin a spus foarte clar că ar trebui să existe mai multe puncte de putere și monede în lume, ceea ce va crea concurență. Putin este ghidat de ideea de a transforma CSI într-un pol de putere eurasiatic”, a subliniat Vosganian.

De asemenea, ministrul român consideră că o înțelegere „corectă și pragmatică” ar trebui să prevaleze în relațiile dintre România și Rusia.

După cum relatează publicația românească Gândul, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul român a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Alexei Kudrin.

„Știu că au existat unele probleme în trecut, dar sunt preocupat de viitor”, a declarat Vosganian, vorbind despre perspectivele relațiilor ruso-române. El a reafirmat intenția companiei românești Romgaz de a construi, în colaborare cu Gazprom, un depozit de gaze în județul român Neamț, la un cost cuprins între 120 și 258 de milioane de euro, în funcție de capacitatea rezervoarelor.  - New Day News

Subiecte în articol: Varujan Vosganian ambasada rusiei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri