Jurnalul.ro Tech Vehiculul aerian autonom creat de Airbus, la primul zbor! VIDEO

Vehiculul aerian autonom creat de Airbus, la primul zbor! VIDEO

Vahana, un vehicul aerian autonom cu decolare verticală, ce a fost creat de A3, centrul de inovaţii al grupului Airbus cu sediul în Silicon Valley, a efectuat primul său zbor miercuri în statul american Oregon, a anunţat compania.

 

"Astăzi, sărbătorim o mare realizare în domeniul inovaţiei aeronautice", a declarat Zach Lovering, managerul proiectului Vahana în cadrul A3. "În mai puţin de doi ani, Vahana a dus un concept desenat pe un şerveţel de hârtie până la o aeronavă la scală reală, pilotată în manieră autonomă şi care tocmai a efectuat primul zbor al său", a adăugat acelaşi manager.

Zborul a durat 53 de secunde la Pendleton UAS Range, o bază dedicată testării dronelor, situată pe coasta de vest a Statelor Unite. Aeronava s-a ridicat până la înălţimea de cinci metri, apoi a aterizat în deplină siguranţă, a precizat Airbus, un grup european din domeniul industriei aeronautice, al cărui sediu general se află în Franţa.

"Primul zbor a fost integral pilotat în manieră autonomă şi vehiculul a efectuat un al doilea zbor în ziua următoare", au precizat reprezentanţii grupului Airbus. Vahana este o aeronavă cu decolare şi aterizare verticală (VTOL - Veritical Take-Off and Landing) autonomă, capabilă să se deplaseze prin aer în manieră autonomă şi care ar putea în viitor să transporte pasageri şi mărfuri. A3 a demarat acest program în anul 2016.

Reprezentând o combinaţie între dronă, elicopter şi automobil, vehiculul Vahana este echipat cu o cabină în care pot fi plasate persoane sau mărfuri şi poate să zboare cu ajutorul a opt motoare cu elice, fiind înzestrat şi cu o pereche de şine pentru a se plasa pe sol.

Vahana

Subiecte în articol: vahana taxi zburator aibus test zbor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri