Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ciorbea despre sesizarea la CCR a Legii 90/2001: Sunt argumente beton

Victor Ciorbea despre sesizarea la CCR a Legii 90/2001: Sunt argumente beton

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că joi va sesiza Curtea Constituţională cu privire la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate. 

În privinţa argumentelor aduse în sesizarea către CCR, Ciorbea a spus: "Sunt argumente beton, în sensul soluţiei pe care o voi da. Veţi vedea câte texte din Constituţie, din diverse convenţii internaţionale sunt încălcate". 

Întrebat dacă va trimite sesizarea la CCR, Avocatul Poporului a confirmat: "Da". 

El a adăugat că alte precizări va face joi, după depunerea acesteia la Curte. 

"Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte... o primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini, din vreo 15 - 17. (...) E în temeiul acelei autosesizări despre care v-am anunţat demult", a mai spus Ciorbea. 

Întrebat care este scopul acestei sesizări, el a arătat că "scopul esenţial este acela de a asigura o legislaţie normală, firească şi asigurarea echilibrului între puterile statului". "Mâine primiţi punctul de vedere oficial, după ce e înregistrat", le-a transmis Ciorbea jurnaliştilor. 

El a negat că ar fi discutat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre acest subiect. 

"Nu, de ce să discut? Pentru că nu vizează cazul dlui Dragnea, vizează o reglementare de ansamblu. O să vă dau exemple dacă vreţi mâine, după ce vedeţi comunicatul, o să vă dau explicaţii că într-adevăr nu se referă la o singură persoană şi nu se referă la cinci persoane, ci în general la toată legislaţia în materie. Dacă va fi o contestare, este făcută pentru asigurarea unei reglementări unitare între toate cele trei puteri ale statului. Deci, nu favorizează pe nimeni. S-ar putea să se îngreuneze regimul respectiv dacă Curtea Constituţională şi Parlamentul vor opta pentru o asemenea soluţie. Deci, nu interpretaţi înainte de a şti despre ce e vorba", le-a mai precizat Ciorbea jurnaliştilor. 

Întrebat care este motivul principal pentru care acel articol din lege care se referă la condamnările penale ar fi neconstituţional, Avocatul Poporului a arătat: "Faptul că se creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului prin reglementările existente în materie şi necesitatea de a asigura un echilibru deplin între aceste puteri. Ideea este amplu dezvoltată şi mai sunt cel puţin 3-4 argumente, sunt încălcate, în afară de multe articole din Constituţie, şi multe articole din convenţii internaţionale". AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri