Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban va merge pentru prima dată în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti

Viktor Orban va merge pentru prima dată în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti

de Redacția Jurnalul    |   

Premierul ungar, Viktor Orban, este aşteptat să călătorească la Kiev marţi. Vizita este prima realizată de către premierul ungar în Ucraina de la debutul războiului şi are loc la o zi după ce Budapesta a preluat, de la 1 iulie, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Două surse de la Budapesta au declarat că Orbán este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, în prima călătorie a premierului ungar în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, în urmă cu mai bine de doi ani, informează The Guardian şi Financial Times.

Întâlnirea dintre Orban şi Zelenski la Kiev are loc la câteva zile după ce aceştia au avut o conversaţie privată la summitul UE de la Bruxelles, de la sfârşitul lunii iunie.

Una dintre sursele de la Budapesta a declarat că planurile de călătorie au apărut după negocieri îndelungate pe tema drepturilor minorităţii ucrainene vorbitoare de limbă maghiară, care trăieşte în vestul îndepărtat al Ucrainei, aproape de graniţa dintre cele două ţări, notează FT.

Viktor Orban este cunoscut pentru faptul că este un lider european care a menţinut deschise canalele de comunicare cu Moscova, acesta întâlnindu-se inclusiv cu preşedintele rus Vladimir Putin după momentul izbucnirii invaziei în Ucraina, punctează The Guardian.

Premierul de la Budapesta a blocat în mai multe rânduri ajutorul UE pentru Ucraina şi s-a pronunţat sau s-a abţinut, de mai multe ori, împotriva sancţiunilor impuse de blocul european Rusiei. De asemenea, acesta a împiedicat începerea discuţiilor oficiale de aderare la UE între Kiev şi Bruxelles în cea mai mare parte a ultimelor 12 luni, înainte de a-şi ridica blocajul luna trecută.

În timp ce problema drepturilor de naţionalitate a fost una dintre cele mai vocale plângeri ale Budapestei în ceea ce priveşte Ucraina, scepticii lui Orbán l-au acuzat că foloseşte această problemă ca o perdea de fum pentru a facilita promovarea argumentelor ruseşti cu privire la conflict.

Pe de altă parte, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a efectuat cel puţin cinci călătorii în Rusia de la începutul războiului, cea mai recentă fiind vizita la un forum economic din Sankt Petersburg desfăşurat luna trecută.

Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie, iar mandatul va dura până la sfârşitul anului 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Viktor Orban ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri