Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vine criza. Românii, prea săraci să facă economii

Vine criza. Românii, prea săraci să facă economii

de Valentin Gros    |   

Românii au cheltuit mai puțin pe timpul stării de urgență, dar acest lucru nu înseamnă că au reușit să pună de-o parte suficiente resurse financiare pentru a supraviețui în perioada imediat următoare. Cifrele oficiale, lăudate de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nu sunt atât de optimiste precum par la prima vedere. Cu economii mai puternice, occidentalii au reușit să strângă “bani albi pentru zile negre”.

 

„Au rămas bani în portofelele familiilor, dar nu trebuie să uităm că avem cea mai mică economisire din UE”, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR). Astfel, 10 milioane de cetățeni au 15 milioane de depozite bancare, dar 87% din acestea, cu o medie de numai 1.000 de lei pe depozit, însumează sub 7% din totalul sumelor. În același timp, 20% din totalul depozitelor se află în conturile a doar 0,2% din deponenți. Un segment îngust din populație economisește cu adevărat.

 

Scumpiri la cartofi și fasole

Economisirea se vede și în rata inflației pe aprilie, situată la un nivel scăzut, de 2,7%, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). Dar și sub acest aspect, o privire mai amănunțită ne arată că am înregistrat cheltuieli substanțiale, reliefate în creșterea prețurilor, la patru produse alimentare de bază, spune Vasilescu. Prețurile la cartofi au urcat cu 8,96%, la fasole cu 5,84%, la fructe proaspete cu 4,75%, la citrice cu 3,29%. Prețurile produselor nealimentare au scăzut în aprilie față de martie cu 0,23%. Pe categorii însă, au intervenit scumpiri semnificative la articole medicale (0,3%), detergenți (0,28%), articole de igienă (0,27%). Și la multe altele, legate de „stați în casă și spălați-vă pe mâini”, a punctat oficialul BNR.

 

Creșterea înșelătoare

Economia a crescut în primul trimestru al anului, care a cuprins și primele două săptămâni din starea de urgență. Ar trebui să fie un semnal îmbucurător în ce privește capacitatea românilor de a trece cu bine criza. Totuși, avansul Produsului Intern Brut (PIB) în primul trimestru din 2020 față de trimestrul anterior „se situează în marja de eroare a INS, deci ne putem aștepta la revizuiri, și oricum e prea puțin față de viteza economiei noastre de până acum”, a explicat Adrian Vasilescu. În primul trimestru al anului trecut, majorarea față de cele trei luni precedente a fost de 1,3%, așadar de peste patru ori mai mare comparativ cu cea raportată anul acesta.

Prețurile la servicii au stagnat per total, dar la telefon, de exemplu, au crescut cu 0,16%. Mulți au stat în casă și au vorbit cu prietenii sau cu rudele și astfel au rezultat facturi grele.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR

 

Optimism în Germania și Franța

Surplusul de economii generat de starea izolare ar putea atinge, în Uniunea Europeană, 1.300 de miliarde de euro în primele trei luni din 2020, estimează grupul german de asigurări Allianz. În Germania, „o rată de economisire de 15% în al doilea trimestru nu mi se pare ceva nerealist”, spune economistul băncii Commerzbank, Jorg Kramer. Aceasta ar reprezenta 30 miliarde de euro în plus, comparativ cu ultimul trimestru din 2019, când rata a fost de aproximativ 11%. În Franța, pe timpul izolării, „a avut loc o economisire forţată” de circa 60 miliarde de euro, apreciază guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri