Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în final, că vizita la dentist este vitală pentru o bună sănătate. Tele-stomatologia din martie-mai ne-a amintit cât de valoroase și esențiale sunt consultațiile față în față, în care afecțiunile ne sunt tratate eficient.
La început a fost frica - deși cabinetele dentare au fost re-deschise, ne-am alimentat cu teama că ne putem infecta prin contactul cu specialiștii. În realitate, atât în vârful pandemic cât și acum, cabinetul dentar este, poate, cel mai sigur și steril loc în care ne-am putea afla. Vizita la dentist în pandemie se află sub semnul a trei schimbări majore despre care ne vorbește dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog și doctor-empatie:
Pacientul în centrul atenției
Chiar dacă, în mod firesc, acest aspect era valabil și până acum, de acum înainte focusul specialiștilor se mută cu totul asupra pacientului. Nu ne referim aici doar la executarea tratamentului în sine, fie că e vorba de aparat dentar, proteza dentara sau coroane, ci la întreaga operațiune: de la consultul inițial și până la rezultatul final.
Medicii privesc astfel pacienții în era post-covid: bugetul și nevoile sale contează mai mult ca niciodată. Dincolo de a oferi un tratament eficient, medicii se concentrează înspre a oferi un tratament complet, sigur, care să mulțumească nevoile, dorințele și planul financiar al pacientului. În umbra acestui aspect, pacienții se vor simți mai răsfățați ca niciodată - empatia devine coordonata cheie a vizitei la stomatolog în următoarea perioadă.
Empatia este primul pas către diminuarea fricii de dentist. Sunt adepta empatiei, am văzut că prin cele 40 de secunde de vorba bună mă conectez cu pacientul și reușesc să stabilesc puntea primordială pentru un tratament reușit – încrederea. - dr. Cristina Munteanu
Dental service: ritual de îngrijire pentru sine
Percepțiile noastre s-au schimbat. Nu mai privim vizita la stomatolog ca pe o corvoadă pentru care trebuie să ne găsim timp pe to-do list, ci ca pe o parte integrantă, vitală, din rutina noastră de îngrijire. Să mergi la dentist în era post-covid înseamnă să acorzi timp pentru tine, să ai grijă de nevoile și dorințele întregului tău corp.
Odată cu perioada de închidere a cabinetelor stomatologice am realizat cât de mult ar trebui să prețuim profilaxia - prevenția - simplă, nedureroasă, accesibilă, prevenția este cel mai plăcut tratament. Așa că vom vizita cu adevărat dentistul mai frecvent și nu vom amâna vizitele până ce „o să ne doară”.
Mă doare tare măseaua! Ce fac? Greșit. Nu e bine s ă ajungem în momentul în care măseaua doare. Ba mai mult, acesta e unul dintre miturile cele mai răspândite. Problemele dentare nu încep cu durere. De exemplu, 80% din cazurile de parodontoză sunt provocate de placă bacteriană produsă de o tehnică de periaj incorectă și de acumularea acesteia de-a lungul întregii zile. Așadar, răspunsul corect pentru întrebarea de mai sus este: venim la fiecare sase luni la control. Tratamentele nu sunt scumpe dacă respectăm principiile prevenției și profilaxiei. - dr. Cristina Munteanu
Sigur, eficient, empatic - tratamentul post-pandemic
De acum încolo suntem mai concentrați ca niciodată înspre a găsi serviciile care ni se potrivesc. Nu mai alegem specialiști la întâmplare, ci optăm pentru cei care ne oferă garanția unui rezultat complet - am înțeles, în sfârșit, că sănătatea orală este în directă legătură cu cea generală. Însă un tratament bun nu este de ajuns - indiferent dacă avem nevoie de implanturi, albire dinti sau proteze dentare, de acum încolo vrem pachetul complet: siguranță și eficiență desăvârșită.
Alături de acestea, nu vom alege decât specialiștii în care avem încredere și care ne tratează cu empatie și înțelegere - la polul opus, stomatologii au înțeles și ei că un tratament oral nu înseamnă doar să ai grijă de dinții cuiva - ci de timpul său, încrederea sa, bugetul pe care îl are la dispoziție. În era post-covid, serviciile dentare pentru care optăm trebuie să însușească toate aceste atribute pentru ca vizita la stomatolog să fie o experiență în adevăratul sens al cuvântului.