Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Neurochirurgul Vlad Ciurea, avertisment pentru corporatiști: „Este boală profesională .."

Neurochirurgul Vlad Ciurea, avertisment pentru corporatiști: „Este boală profesională .."

de Redacția Jurnalul    |   

Neurochirurgul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă asupra bolilor profesionale. Acesta explică semnele creierului care pot anunța afecțiunile provocate de muncă.

Acesta spune că, în ultima perioadă, a avut mulţi pacienţi, mai ales corporatişti, care au acuzat vertij, respectiv ameţeli şi senzaţia de lipsă de echilibru.

Dacă problemele nu sunt investigate şi controlate, se poate ajunge la o boală profesională.

„Toţi mergem cam pe ultima sută de metri la medic. Trebuie să ne gândim și la medicina preventivă, că de-aia suntem o societate evoluată, ca atunci când apar unele semne să mergem la medic. 

Am avut de curând foarte multe persoane cu vertij. Mulţi sunt corporatiști, stau ore întregi la calculator, sunt obosiţi şi când se ridică o dată simt ameţeală. Sau cei care stau cu capul în faţă şi gâtul aplecat.

Este boală profesională, este din cauza stresului pe care îl aveți la serviciu. Opriți! E bine să faceţi gimnastică, înot şi alte lucruri de genul acesta", a atras atenţia neurochirurgul Vlad Ciurea, în emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.

Prevenția și longevitatea

Din păcate, românii nu stau foarte bine la capitolul longevitate, arată studiile, iar în Europa suntem pe penultimul loc. 

„Tot ceea ce este preventiv este un pas către longevitate, dar mai întâi sănătate și apoi longevitate. Cele două trebuie să meargă mână în mână ca să obții un rezultat.

Dacă aveți anumite probleme, există medici pentru toate specialitățile, mergeți din timp la doctor cu toate problemele suspecte pe care credeți că le aveți. 

Vorbiți, găsiți-vă un medic de proximitate cu care să puteți discuta în limba română, de la om la om, și dacă vi se spune, luați toate măsurile preventive ca să nu apară boala respectivă şi să nu existe frică", a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea.

Anxietatea blochează creierul

„În momentul în care ne este frică și avem anxietate, creierul nostru parcă se blochează. 

Anxietatea blochează tot. Unul din elementele grele ale creierului este această frică. 

Dacă intri în frică, panică, toate procesele cerebrale se blochează. Trebuie să nu intrăm în această frică.

Până la urmă, de multe ori nu mergem la doctor de frică, dar de frica rezultatului pe care l-am putea afla.

În psihiatrie, de exemplu, de foarte multe ori se spune că e mai bine ca psihiatrul să nu aibă halat, pentru că acesta inhibă pacientul în gândire și în comportament. E bine să fii friendly, cât mai apropiat de el, îmbrăcat cât mai casual, să discuți cât mai apropiat de pacient.

În orice caz, contează enorm de mult vorba față de pacient, discuția, încrederea și curajul să-l privești continuu în ochi. Poți să-i dai exemple din apropiere și atunci i-ai câștigat încrederea, dacă vrei să obții rezultate. Şi răbdare multă", a încheiat prof. dr. Vlad Ciurea.

 

Subiecte în articol: boli profesionale Vlad Ciurea corporatist
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri