Jurnalul.ro Timp liber Vorbește corect: „păianjeni” sau „păienjeni”?

Vorbește corect: „păianjeni” sau „păienjeni”?

de Andreea Tiron    |   

Substantivul „păianjen” se referă la arahnidele cunoscute în limbajul comun sub același nume.

Forma corectă a pluralului substantivului „păianjen” este „păianjeni” și nu „păienjeni”.

PĂIÁNJEN, păianjeni, s. m. 1. (La pl.) Grup de animale arahnide, caracterizate prin cefalotorace cu opt picioare lungi și cu abdomenul nesegmentat, care se hrănesc cu insecte mici, prinse de obicei într-o pânză subțire țesută de ele cu ajutorul unui lichid cleios pe care îl secretă; (și la sg.) animal care face parte din acest grup. 2. (La pl.) Pânză de păianjen (1); păienjeniș. 3. Unealtă folosită pentru prinderea și extragerea pieselor de dimensiuni mici sau a bucăților de cablu rămase într-o sondă. 4. (Sport) Fiecare dintre colțurile de sus ale porții la fotbal, handbal, polo sau hochei. 5. (Reg.) Prăjină care se așază pe vârful clăilor, al stogurilor sau al acoperișurilor de paie ca să le apere de vânt. [Pr.: pă-ian-. – Var.: (reg.) păiájen, paiájen, paínjen, paíngăn, păínjen, s. m.] – Din sl. *pajončina. Cf. bg. Pajašina. (Sursa: DEX '98 )

Conform normelor gramaticale stabilite de Academia Română, în limba română, pluralul substantivului „păianjen” se formează regular, prin adăugarea sufixului de plural „-i”, devenind astfel „păianjeni”. Acest mod de a forma pluralul este cel recomandat și respectă regulile de morfologie ale limbii române. De asemenea, toate dicționarele moderne, inclusiv „Dicționarul explicativ al limbii române” (DEX), oferă forma „păianjeni” drept singura variantă corectă.

Pe lângă susținerea academică, forma „păianjeni” este cea recunoscută și utilizată pe scară largă în limbajul curent. Folosirea acestei forme asigură claritate în comunicare și evită confuzia pe care o poate crea o formă incorectă.

În concluzie, „păianjeni” este forma corectă a pluralului pentru substantivul „păianjen”. Aceasta este forma standard și recomandată, validată de dicționarele limbii române și acceptată în uzul oficial și cotidian.

Subiecte în articol: limba română forma corectă paianjen
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri