Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuelenii votează: Alegeri tensionate, pe fondul temerilor legate de fraudă. Dictatorul Maduro, în pole position

Venezuelenii votează: Alegeri tensionate, pe fondul temerilor legate de fraudă. Dictatorul Maduro, în pole position

de Redacția Jurnalul    |   

Venezuelenii merg duminică la urne în cele mai importante alegeri dintr-un sfert de secol de guvernare a partidului socialist, cu președintele Nicolas Maduro încrezător în victorie, chiar dacă opoziția a atras un sprijin pasionat și a avertizat cu privire la posibile nereguli.

Liderul opoziției, Maria Corina Machado, a fost vedeta campaniei coaliției, chiar și după ce interdicția de a deține funcții publice a obligat-o să predea ștafeta candidatului Edmundo Gonzalez, un fost diplomat în vârstă de 74 de ani, cunoscut pentru comportamentul său calm.

Gonzalez a câștigat sprijinul chiar și al unor foști susținători ai partidului de guvernământ, însă opoziția și observatorii au pus sub semnul întrebării dacă votul va fi corect, afirmând că deciziile autorităților electorale și arestările personalului opoziției sunt menite să creeze obstacole.

Maduro - a cărui realegere în 2018 este considerată frauduloasă, printre altele, de către Statele Unite - a declarat că țara are cel mai transparent sistem electoral din lume și a avertizat cu privire la o „baie de sânge” dacă ar pierde.

Persoanele care au participat joi la mitingul de închidere al lui Maduro în Caracas au vorbit cu entuziasm despre mentorul său decedat - președintele socialist de lungă durată Hugo Chavez - și au declarat că Maduro, aflat la putere de la moartea lui Chavez în 2013, continuă moștenirea predecesorului său de a ajuta săracii.

„Nicolas Maduro construiește țara și continuă moștenirea comandantului Chavez”, a declarat Conde Miranda, în vârstă de 54 de ani, care a călătorit din sudul Ciudad Guayana pentru a participa.

Alții au făcut aluzie la un mediu mai dificil.

„Maduro a făcut atât lucruri bune, cât și lucruri rele, problema sunt oamenii de sub el”, a declarat Alejandro Goldteims, un angajat public în vârstă de 30 de ani.

Guvernul lui Maduro a prezidat un colaps economic, migrația a aproximativ o treime din populație și o deteriorare accentuată a relațiilor diplomatice, încununată de sancțiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alții, care au paralizat o industrie petrolieră deja în dificultate.

Maduro a declarat că va garanta pacea și creșterea economică, făcând Venezuela mai puțin dependentă de veniturile din petrol. Însă mulți venezueleni s-au săturat de inflația ridicată și de reducerea serviciilor publice.

„Există o oboseală cu privire la această cale de 25 de ani, oamenii nu ne văd mergând înainte, situația este tot mai rea”, a declarat Angel Luna, consilier municipal în statul Carabobo din centrul țării, după ce a participat la un eveniment de campanie al opoziției în această lună.

„Pensia mea nu ajunge la nimic”, a declarat Carmen Puente, în vârstă de 69 de ani, care este pensionară, dar vinde bomboane pentru a se descurca. „Îmbătrânirea în această țară este o dramă, este foarte trist, nu există securitate socială”.

Salariul minim este echivalentul a 3,50 dolari pe lună, în timp ce alimentele de bază pentru o familie de cinci persoane sunt estimate la aproximativ 500 de dolari.

Gonzalez și Machado, care au promis schimbări majore și au declarat că un nou început ar putea motiva migranții să se întoarcă, au îndemnat oamenii să organizeze „supravegheri” la secțiile de votare. Ei au declarat că se așteaptă ca armata să susțină rezultatele votului.

Armata Venezuelei l-a sprijinit întotdeauna pe Maduro, un fost șofer de autobuz și ministru de externe în vârstă de 61 de ani, și nu au existat semne publice că liderii forțelor armate se despart de guvern.

Ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, a declarat că forțele armate vor respecta rezultatul alegerilor.

Douăzeci și două de persoane au fost arestate începând de vineri „în contextul procesului electoral”, a declarat Gonzalo Himiob, vicepreședintele organizației pentru drepturile omului Foro Penal, pe X, adăugând că cel puțin 15 persoane sunt în continuare reținute.

Unii oameni stăteau deja la coadă în fața secțiilor de votare până târziu în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit postărilor de pe rețelele sociale. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

Procurorul general al Venezuelei a negat în această săptămână participarea la persecuții politice și a declarat că alegerile ar trebui să fie pașnice.

Cheltuielile publice au crescut doar ușor în timpul campaniei, spun analiștii, o schimbare față de campaniile trecute, când cheltuielile au fost generoase.

Maduro afirmă că a deschis 70 de proiecte de lucrări publice, dar multe dintre acestea au fost renovări ale unor școli, spitale și drumuri deja existente, conform evenimentelor difuzate de televiziunea de stat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: alegeri venezuela frauda
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri