Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SCANDALOS: încă o bogăţie a României, uitată în munţi

SCANDALOS: încă o bogăţie a României, uitată în munţi

de Adrian Stoica    |   

Compania Enviro Naturals se pregăteşte să scoată pe piaţă primele produse autohtone pe bază de zeoliţi. Deşi utilizarea lor este larg răspândită în lume, având în vedere proprietăţile speciale pe care le au, la noi exploatarea lor a fost neglijată până acum. Extracţiile din zăcământul de la Rupea, din judeţul Braşov, au început anul trecut când firma Zeolit Production a obţinut licenţa de exploatare şi a construit o fabrică pentru prelucrarea acestor minerale.

În prezent, fabrica de la Rupea, care a însemnat o investiţie de trei milioane de euro, are o capacitate de producţie de 5.000 de tone pe lună de produs granulat şi micronizat ( pulbere), iar la această capacitate zăcământul ar ajunge pentru 100 de ani. În România mai există câteva zăcăminte de zeoliţi, dar mult mai mici. În plus, minerale extrase de la Rupea au cel mai mare procent de substanţă activă (peste 90%) care le individualizează ca fiind cele mai bune. De altfel, un test făcut anul trecut de către institul suedez Again AB pe zeoliţi din România, Turcia, Germania şi Spania a arătat că mineralele de la Rupea sunt cele mai bune, potrivit lui Gabriel Bruj, preşedintele companiei Enviro Naturals. Toate produsele create pe baza zeoliţilor de la Rupea au fost dezvoltate de către compania Enviro Naturals şi cele mai multe sunt în faza de licenţiere. De exemplu, pentru uz uman urmează să fie lansată marca Zeolifecare. „Este vorba de trei produse destinate detoxifierii pentru care aşteptăm licenţa de la IBA. Estimăm ca luna viitoare să o primim şi să ieşim pe piaţă”, ne spune Gabriel Bruj. De asemenea, se pregătesc produsele destinate  hranei animalelor (suplimente), pentru agricultură etc.

 

Testele pe loturi experimentale au arătat că folosirea produselor pe bază de zeoliţi în agricultură a dus la majorarea producţiilor cu până la 45% fără creşterea cantităţilor de îngrăşăminte chimice.

Unele produsele concepute de firmă urmează să fie trimise şi la export, prima piaţa vizată fiind cea arabă. „ Am trimis monstre deja în Emiratele Unite pentru a face ei testele şi sperăm ca undeva, prin septembrie, să începem livrările”, potrivit reprezentantului Enviro.

 

Producţiile agricole şi ameliorarea solurilor

Utilizarea produselor zeolitice în agricultură permite reducerea cantităţilor de îngrăşăminte chimice. El se amestecă cu îngrăşământul şi se dă pe sol. Zeolitul se încarcă cu aceste îngrăşăminte şi le elimină treptat în sol. Astfel, plantele beneficiază de îngrăşăminte tot timpul anului, la care se adaugă suplimentul de minerale. În al patrulea an de utilizare a zeolitului se obţine producţia maximă agricolă. Proprietăţile zeoliţilor pot fi folosite cu succes pentru îmbogăţirea solurilor nisipoase şi acide cu potasiu şi magneziu, precum şi pentru reducerea concentraţiei de clor din compoziţia solurilor.

Cererea este în creştere

Zeolitul a fost utilizat cu succes în 2011, în operaţiunea de reducere a radiaţilor de la  centrala nucleară de la Fokushima. Având proprietăţi de absorbţie a substanţelor radioactive, au fost aruncaţi saci cu zeolit în ocean şi în sistemul de drenaj al blocurilor distruse. În lume sunt 110 mine de zeolit, iar la nivel mondial, cel mai mare producător este China, care asigură 60% din producţie, urmată de Corea de Sud, Japonia, Iordania, Turcia şi Statele Unite. Previziunile indică o creştere anuală a cererii mondiale de zeolit de 7-8 până în 2018. Ea va fi generată de cererea tot mai mare pentru zeolitul folosit drept catalizator industrial, de utilizarea lui pe scară tot mai largă în agricultură, zootehnie şi industria producătoare de detergenţi.

Pentru uz casnic

Odorizant-absorbţia aerului sau a altor bacterii ce degajă mirosul neplăcut;
» Biofiltre-reţinerea impurităţilor din aer ;

 Filtrarea şi purificarea apei;

Eliminarea mirosului din frigider;

Eliminarea mirosului din baie, debarale etc;

Controlul umidităţii în spaţii închise;

 

Rol în protecţia mediului

Absorbţia substanţelor chimice în râuri sau lacuri;

Atenuarea efectelor negative a devarsărilor marine de substanţe petroliere;

Reducerea izotopilor radioactivi Cs137 şi Sr90;

Absorbţia metalelor grele din devărsări accidentale;

Absorbţia acizilor din solul în care s-au deversat deşeuri;

 

Utilizat în ferme de animale

Reducerea mirosului reziduurilor naturale;

Detoxifierea organismului;

Eliminarea microtoxinelor din lapte;

Combaterea şi prevenirea canibalismului la păsări;

Eliminarea reziduurilor toxice din apele deversate;

Controlul umidităţii în depozitele de hrană;

Creşterea rezistenţei la spargere a ouălelor;


Pentru culturile de plante

Fertilizator natural;

Supliment nutritiv pentru plante;

Participă cu elemente chimice esenţiale la metabolismul plantelor;

Dezvoltarea sistemului de rădăcini, mai ales în perioada de lăstari;

Controlul umidităţii în depozitele de seminţe;

Îmbogăţirea îngrăşământului natural;

 

Zeoliții sunt roci vulcanice naturale cu proprietăți unice, iar pe lângă zăcământul de la Rupea, în  România mai este un Zăcământ la Zalău, dar mult mai mic

 

Subiecte în articol: rupea Enviro Naturals
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri