Alegătorii care votează pentru prima dată sunt persoanele care au atins vârsta de vot de la ultimele alegeri europene din 2019. La nivelul Uniunii Europene, cele mai mari cifre sunt aşteptate în Germania, 5,1 milioane de persoane, Franţa, 4,5 milioane, şi Italia, 2,8 milioane. Cele mai scăzute cifre sunt aşteptate în Malta, 26.000 de persoane, Cipru, 59.000 şi Estonia, 70.000. Cele mai mari ponderi ale votanţilor pentru prima dată sunt aşteptate în Belgia, Franţa şi Cipru, cu 9,8%, 9% şi, respectiv, 8,7% din toţi alegătorii eligibili.
Per total, estimările naţionale arată că cel mai mare număr de alegători eligibili este aşteptat în Germania (65,1 milioane de persoane), Franţa (50,7 milioane) şi Italia (47,3 milioane). Cele mai scăzute cifre sunt aşteptate în Malta (0,4 milioane), Luxemburg (0,5 milioane) şi Cipru (0,7 milioane).
Alegerile pentru Parlamentul European din 2024 sunt programate pentru 6-9 iunie 2024. În România ele vor avea loc pe 9 iunie.
Eurostat a solicitat institutelor naţionale de statistică din statele membre ale UE o colectare de date dedicată cu privire la numărul de persoane eligibile pentru vot.
Deciziile adoptate de Parlamentul European au un impact direct asupra statelor membre, inclusiv asupra României. De la reglementări privind piaţa unică şi protecţia mediului, până la politici de coeziune şi fonduri structurale, alegerile europarlamentare determină direcţia în care se va îndrepta UE în următorii ani.
Europarlamentarii au un cuvânt de spus în adoptarea legilor europene, adoptă bugetul propus de Comisia Europeană (CE) şi monitorizează activitatea instituţiilor europene.
(sursa: Mediafax)