Jurnalul.ro Timp liber Casa 10 diferențe de calitate ale parchetului stratificat

10 diferențe de calitate ale parchetului stratificat

O pardoseală amenajată cu parchet nu numai că dă locuinței eleganță și rafinament, dar, în același timp, creează senzația de atmosferă caldă, intimă și confortabilă, indiferent dacă ne referim la o vilă impunătoare sau la un apartament cu dimensiuni mai modeste.

Pe piață avem o ofertă deosebit de generoasă, cu multe tipuri și modele de parchet, potrivite pentru oricare stil de design, de la cel clasic, la cel modern sau minimalist, în diverse dimensiuni ale plăcilor și combinații de culori, cu care se pot realiza oricând modele surprinzătoare, poate și unice, cu un montaj de calitate.

Condițiile de temperatură și umezeală existente într-o locuință diferă suficient de mult și necesită caracteristici speciale ale parchetului. În baie sau bucătărie nu poți monta orice tip de parchet, pentru că unele tipuri nu rezistă la umezeală. Dacă vrei să montezi încălzire în pardoseală, trebuie să cumperi doar un anumit tip de parchet.

Există trei tipuri de parchet, fiecare având anumite caracteristici și recomandări de utilizare:

  • Avem clasicul și elegantul parchet din lemn masiv, în totalitate natural, care este o bună alegere pentru zonele unde nu este o umiditate prea mare, precum pe hol, în living sau în dormitor.
  • Parchetul laminat este poate cea mai populară alegere, datorită prețului foarte accesibil și a montajului simplu, care nu necesită neapărat ajutorul unui specialist.
  • Un alt tip este parchetul stratificat, de calitate foarte bună, chiar dacă nu este 100% natural ca parchetul din lemn masiv. Un parchet stratificat este tratat cu vopseluri și soluții de lipit, format din mai multe straturi de lemn unite între ele pentru a forma o lamelă cu o grosime de aproximativ 10 la 22mm.

De ce să montezi parchet stratificat în locuința ta?

 

Dacă dorești ca în casa ta să instalezi o pardoseală care să aibă atât un aspect estetic deosebit dar și o durabilitate foarte mare, atunci cea mai bună alegere pe care poți să o faci este să instalezi parchet stratificat. Este confecționat 100% din lemn, în 2 sau 3 straturi. Este un produs ecologic și sustenabil, substanțele folosite în compoziția lui nefiind dăunătoare.

Ce este parchetul stratificat?

 

Un parchet stratificat combină mai multe straturi de cherestea cu un furnir din lemn masiv. Conceput pentru a permite un montaj ușor a lemnului pe podea, parchetul stratificat este compatibil cu sistemele de încălzire prin pardoseală și are un nivel ridicat de toleranță la umiditate în comparație cu parchetul din lemn masiv. Un parchet stratificat de calitate va avea o rezistență foarte bună în timp.

Stratul superior este din lemn masiv, de diferite esențe și are un aspect natural, similar cu al parchetului din lemn masiv, este foarte plăcut la atingere și se poate rașcheta dacă se strică, pentru a-i reda aspectul impecabil de la început. Stratul superior este tratat de obicei cu un ulei special, care îl protejează chiar și în condiții de trafic intens. Un parchet stratificat poate fi montat prin lipire sau flotant prin sistem click and lock.

Există subtipuri de parchet stratificat, cu două straturi, adică dublu stratificat, triplu stratificat și multistrat. Toate sunt de calitate deosebită, dar trebuie să se țină cont de diferențe la alegerea lor.

Parchetul dublu stratificat

 

Parchetul dublu stratificat este un parchet stratificat de calitate, ușor de întreținut și foarte rezistent în timp, dar care are totodată un aspect premium. Acest parchet stratificat este ideal pentru sistemele de încălzire prin pardoseală, ajutând la distribuirea uniformă a căldurii, asigurând în același timp o bună izolare termică și fonică a încăperii și o rezistă crescută la trafic intens. Poate fi montat inclusiv în bucătărie sau în baie, dar și în unitățile publice, gen clădiri de birouri sau hoteluri și restaurante.

Parchetul triplu stratificat

 

Parchetul triplu stratificat este o alegere foarte bună dacă îți dorești un parchet rezistent în timp, care poate fi montat flotant, adică fără lipire și cu un aspect foarte elegant. Spre deosebire de parchetul dublu stratificat, acesta parchet stratificat nu este cel mai potrivit pentru încălzirea prin pardoseală datorită rezistenței termice destul de înalte. El este format din trei straturi de lemn natural, amplasate cu fibrele în cruce, pentru a asigura stabilitatea și rezistența. Primul este un strat de bază, strat de balansare, care crește stabilitatea și previne separarea plăcilor, un strat median solid este cel de al doilea, el asigurând stabilitatea plăcii și un strat superior. Aceste două straturi sunt realizate din lemn de conifere. Al treilea strat, este realizat din lemn nobil, finisat cu lac sau ulei, mat sau lucios, pentru a avea o rezistență îndelungată.

Beneficiile parchetului stratificat

 

  1. Un parchet stratificat arată la fel de elegant ca parchetul din lemn masiv, dar este mai ieftin.
  2. Un parchet stratificat este un produs natural ce nu se electrizează, nu atrage praful, părul de animale sau acarienii, fiind astfel soluția ideală pentru persoanele ce suferă de alergii.
  3. Un parchet stratificat are o rezistență în timp mai mare decât parchetul din lemn masiv, pentru că nu se deformează la umiditate la fel de repede. Stratul superior este tratat pentru o rezistență îndelungată la trafic intens, fiind superior din acest punct de vedere atât parchetului din lemn masiv cât și celui laminat.
  4. Parchetul stratificat este uscat cu atenție la o umiditate de 6 la 8%, asigurând condiții optime pentru un parchet stabil și sigur. Datorită capacității sale de absorbție a umezelii, un parchet stratificat poate regla microclima în camera unde este montat.
  5. Parchetul stratificat suprimă complet zgomotul, fiind un bun izolator fonic.
  6. Un parchet stratificat poate fi montat în sistem flotant, care este o metodă rapidă și ușoară de montaj, care asigură îmbinări aproape invizibile, ferme și sigure în același timp. Datorită acestui sistem de îmbinare un parchet stratificat poate fi montat independent, fără necesitatea de angajare a unui meșter profesionist. Aceasta permite de asemenea dezasamblarea și instalarea repetată a pardoselii, dacă este cazul.
  7. Este un parchet gata finisat pentru montaj, ușor de întreținut.
  8. Are un aspect plăcut cu dimensiuni mari, iar prin montajul profesional pot fi obținute desene unice, alternând lamele lungi cu lamele scurte sau diferite forme pătrate.
  9. Un parchet stratificat poate fi montat în orice încăpere, chiar și pe scări și există inclusiv modele compatibile cu încălzirea prin pardoseală.
  10. Lamelele de parchet stratificat oferă posibilitatea de rașchetare sau șlefuire, precum și de renovare multiplă a stratului superior de lac.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri