Specialiștii în comportamentul animalelor studiază acest lucru atât la câini, cât și la pisici. Câinii și-au dovedit abiltatea de a recunoaște și răspunde la emoțiile umane, iar oamenii de știință spun că acestea se folosesc simțuri.
Cum detectează câinii emoțiile oamenilor
Un studiu din 2009 arată că patrupezii se uită mai mult timp la fețele fericite ale oamenilor decât la cele triste, ceea ce indică faptul că ar putea fi sensibili la emoțiile umane. Câinii privesc în ochii proprietarilor lor pentru a le înțelege emoțiile, iar hormonul oxitocină este implicat în această conexiune.
Oxitocina, numită „hormonul iubirii”, este secretată de creierul mamiferelor și influențează comportamentele sociale și procesarea cognitivă.
Într-un studiu din 2017, cercetătorii au folosit tehnologia de urmărire a privirii pentru a observa modelele de focalizare ale câinilor neantrenați asupra fețelor umane. Fețele arătau emoții pozitive sau negative pentru a investiga efectul oxitocinei asupra modului în care câinii își îndreaptă privirea. Ei au observat că, pentru a procesa emoțiile umane, câinii se uitau la zona ochilor. Ei au descoperit astfel că oxitocina reduce timpul în care câinii privesc fețele umane furioase și scade, de asemenea, preferința acestora de a privi zona ochilor, chiar și atunci când este vorba de emoții pozitive, notează dcnews.ro.
Cum reacționează câinii la sentimente negative
Un alt studiu, publicat în 2016, arată că, pentru a procesa emoțiile umane, câinii nu se uită doar la zona ochilor, ci și la partea de mijloc a feței și la gură. Câinii sunt o specie extrem de socială, evoluată pentru a evalua rapid amenințările sociale, inclusiv cele provenite de la oameni.
Atunci când patrupezii privesc imagini cu alți câini amenințători, reacționează cu o atenție sporită față de imagine. Totuși, când văd imagini cu oameni amenințători, răspund evitând imaginea.
Acest lucru are sens dacă te gândești la un exemplu concret: dacă te întorci acasă și îți cerți câinele pentru că a ros canapeaua, el se va retrage pentru a te evita. Animalul tău de companie nu simte vină, ci frică.
Exprimarea furiei prin țipete, strigăte sau încruntări creează un conflict în relația cu câinele și poate afecta grav legătura om-animal.
Înțelegerea modului în care câinele tău interacționează cu emoțiile și expresiile tale faciale este un atu. Poți modifica modul în care te comporți cu el pentru a crea o relație sănătoasă, bazată pe încredere reciprocă și iubire – lucruri pe care câinii le oferă din plin atunci când se simt în siguranță.
Este binefii extrem de atent la emoțiile tale în preajma câinelui și la cele pe care le direcționezi către el. Acest lucru este deosebit de important în situații de stres, cum ar fi vizitele la veterinar, când câinele este deja agitat.
Poți folosi aceste informații în avantajul tău când îți educi câinele. Câinele tău caută mereu să primească recompense pozitive de la tine pentru a-și ghida comportamentul. Când face ceva bine, asigură-te că îi comunici acest lucru prin expresia feței și tonul vocii tale. Astfel, câinele va fi mai receptiv la semnalele tale și va repeta comportamentul dorit.
Dacă patrupedul are comportamente nedorite pe care vrei să le oprești, pentru a evita conflictele în relația voastră, trebuie să comunici într-un mod non-amenințător. Doar coborând tonul vocii când spui „Nu” poate fi suficient pentru a-l face să înceteze ce face și să se uite la tine pentru indicii.
De îndată ce încetează comportamentul și se uită la tine, zâmbește, laudă-l, oferă-i o recompensă sau o sesiune de joacă distractivă! Acest lucru comunică clar câinelui ce dorești și ce nu dorești de la el, potrivit dcnews.ro.