Jurnalul.ro Timp liber Relatii 15 lucruri obligatorii pentru a construi încrederea într-o relație

15 lucruri obligatorii pentru a construi încrederea într-o relație

de Anastasia Paul    |   

Încrederea este necesară pentru ca orice relație să funcționeze bine. În mod contrar, lipsa de încredere va eroda în mod constant relația.

Nu poți doar să ceri încredere celorlalți. Trebuie să o arăți pentru a o obține. Și ai încredere că ceiilalți vor răspunde.

Ai încredere într-o relație. La urma urmei, dacă nu poți avea încredere în cealaltă persoană într-o relație, ce rost are? Vei fi în mod constant îngrijorat că cealaltă persoană va pleca, îți va da viața peste cap sau nu va face ceea ce s-a promis. A fi într-o relație lipsită de încredere poate fi mai rău decât a nu fi în nicio relație.

Iată 15 lucruri de care este nevoie pentru a construi încrederea într-o relație:

1. Comunicare deschisă și frecventă
Nu te aștepta ca ceilalți să ghicească ce gândești. Exprimă-te. În același timp, ascultă-i și pe ceilalți. Auzi ce au de spus. Fă toate acestea des – în fiecare zi, de preferință.

2. Sinceritate și transparență
Nu face din comunicarea ta discursuri politice. Fii foarte clar despre cum te simți, ce gândești, ce te face fericit și ce te preocupă. Orbirea oamenilor cu gânduri și acțiuni neașteptate este una dintre cele mai rapide modalități de a distruge încrederea.

Citiți și Afinele - fructele care-ți fortifică organismul 

3. Consecvență
Este greu să ai încredere în oricine care are o atitudine permanentă de cald-rece și aduce drama într-o relație?

4. Promisiuni respectate
Dacă spui că vei face ceva, atunci fă-o. Este ușor să vorbești fără să faci. A veni cu prea multe scuze după aceea îi va face pe alții să spună: „Scuză-mă, dar nu pot avea încredere în tine”.

5. Fără judecată
Nu eticheta sau clasifica rapid pe alții pe baza unor observații limitate. Să le spui altora că sunt „tăcuți” sau „timizi” doar pentru că nu sunt Jim Carrey tot timpul sau că sunt „prea sensibili” pentru că pun la îndoială ceea ce spui, îi va face să simtă că trebuie să meargă pe coji de nucă atunci când sunt lângă tine.

6. Fără empatie
Nu poți să declari pur și simplu altor oameni că ești empatic sau să rostești „te aud”. Acțiunile vorbesc mult mai tare decât cuvintele. Dă dovadă de compasiune. Nu vorbi doar despre asta. Dacă, de exemplu, ceilalți se simt nervoși sau dezamăgiți, nu veni cu pretenții. În schimb, ascultă-i. Auzi ce au de spus. Ia măsuri concrete pentru a-i face să se simtă mai bine.

7. Stabilește și respectă limitele
„Voi face orice vreau să fac” este o modalitate excelentă de a distruge încrederea într-o relație. Nu-i obliga pe alții să facă sau să vorbească despre ceva când nu sunt pregătiți.

8. Responsabilitate
Dacă ai greșit, dacă ai rănit pe cineva sau ceva, arară rapid că îți pare rău, cere scuze și repară. Nu încerca să găsești pe cineva sau ceva de vină. Și  nu încerca să transferi vina înapoi asupra persoanei pe care ai rănit-o. 

Citiți și Potasiul, cheia unei inimi sănătoase: Alimentele care îți mențin tensiunea arterială sub control 

9. Vulnerabilitate
Este în regulă să-ți recunoști greșelile. De asemenea, este în regulă și, de fapt, bine să-ți arăți părțile „mai slabe”. Atunci când nu o faci, alții se pot întreba ce ascunzi.

10. Fără manipulare și control
Nimeni nu va spune: „Am încredere în tine pentru că tot încerci să mă păcălești”. Iar oamenii care se respectă nu vor să fie controlați.

11. Generozitate nu tranzacție
Nu ține scorul. Nu aștepta întotdeauna ceva în schimbul a ceea ce faci. O relație nu este o tranzacție comercială, în care plătești sau ești plătit pentru servicii. Dacă vrei companie, conversație, dragoste și chiar sex în acest fel, există afaceri pentru asta, unele legale.

12. Fără egoism
Dacă totul este mereu despre tine și nimic în afară de tine, atunci în curând rămâi doar tu. Ține întotdeauna cont de modul în care acțiunile tale îi afectează pe ceilalți, potrivit psychologytoday.com.

Subiecte în articol: relaţii incredere sinceritate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri