x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Afinele - fructele care-ți fortifică organismul

Afinele - fructele care-ți fortifică organismul

de Florian Saiu    |    26 Aug 2024   •   06:00
 Afinele - fructele care-ți fortifică organismul

Mici, dolofane și delicios de dulci, afinele au câteva atuuri. Să le descoperim cu ajutorul dr. William W. Li, autorul cercetării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

„Deseori mănânc o mână de afine la micul dejun. Sunt minunate adăugate în iaurt, salate, brioșe sau plăcinte. Culoarea albastră a afinelor provine de la compușii bioactivi denumiți antocianină și proantocianidină. Acești compuși ameliorează metabolismul, ajutând corpul să reacționeze la insulină. Ei au și proprietăți antiinflamatoare. În plus, afinele conțin compusul quercetină, care transformă grăsimea albă în grăsime brună utilă. De asemenea, ele stimulează mecanismele de apărare imunitare”, apreciază dr. William W. Li.

Arderea grăsimii

Consumul de afine poate ajuta la combaterea grăsimii corporale? „La această întrebare au răspuns cercetătorii de la Universitatea Bursa Uludağ din Turcia. Ei au selectat 54 de adulți supraponderali sau obezi într-un program de control al greutății de 20 de săptămâni. În primele șase săptămâni au redus consumul caloric zilnic al tuturor, pentru a slăbi între 200 și 400 g pe săptămână. După șase săptămâni de restricții calorice și sport, jumătate dintre participanți au primit un sfert de cană de afine organice congelate pe care să le adauge zilnic în dieta lor”.

Dovezi științifice

Și? „Ei au consumat afinele încă șase săptămâni. Cealaltă jumătate dintre participanți a primit un placebo cu același număr de calorii. În săptămâna a douăsprezecea, toți participanții au fost cântăriți. Cei care consumaseră afine pierduseră o greutate substanțială, 3,6 kg în medie. Aceasta însemna cu 21% mai mult decât participanții care mâncaseră placebo. Consumul de afine a avut drept rezultat și o scădere cu 5% mai mare a grăsimii corporale, precum și o sensibilitate crescută la insulină și un metabolism îmbunătățit, prin comparație cu grupul placebo”.

2.734 de gemene

În continuare: „Afinele pot influența și distribuția grăsimii în organism. Când dieta a 2.734 de gemene cu vârste cuprinse între 18 și 83 de ani a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea East Anglia și King’s College London, s-a observat o legătură clară între cantitatea de polifenoli din dietă și distribuția grăsimii corporale. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau mai multe alimente care conțin antocianină și proantocianidină aveau mai puțină grăsime centrală, adică grăsimea viscerală nocivă care se află în abdomen”.

Pont

Pont la cumpărături (ori la cules): caută afine dolofane, închise la culoare, cu suprafața argintie. Evită afinele care sunt verzi, necoapte, sau pe cele moi, care sunt stricate. Lămâia adaugă o aromă suplimentară delicioasă afinelor. Rade coajă de lămâie într-un bol de afine pentru un desert simplu și savuros.

Alte fructe de pădure cu proprietăți miraculoase

Murele, zmeura neagră, agrișele negre și fructele de acai conțin toate antocianine (ca afinele). Același lucru este valabil și pentru fructele cu boabe roșii, cum ar fi căpșunele, zmeura roșie, merișoarele și cireșele. Aronia este, de asemenea, plină de antocianine. Aceste fructe cu boabe pot fi găsite proaspete la piață, dar sunt foarte acide, așa că sunt rareori consumate ca atare. Boabele de aronia se găsesc și congelate sau sub formă de pudră. Încearcă-le într-un smoothie sau coapte în brioșe, ori în pâine!

„Culoarea albastră a afinelor provine de la compușii bioactivi denumiți antocianină și proantocianidină. Acești compuși ameliorează metabolismul, ajutând corpul să reacționeze la insulină”, dr. William W. Li

Murele, zmeura neagră, agrișele negre și fructele de acai conțin toate antocianine (ca afinele).

×