Bătălia pentru șefia Partidului Național Liberal a intrat în linie dreaptă. Practic, toate alegerile pentru organizațiile teritoriale ale PNL. Filiale care vor trimite la congresul din 25 septembrie cei 5.000 de delegați și-au finalizat propriile alegeri interne. Alegeri cu scandaluri, trădări, răsturnări de situație și violențe fără precedent în istoria postdecembristă a acestei formațiuni. Pe hârtie, lucrurile stau foarte rău pentru actualul lider liberal Ludovic Orban. De partea sa s-ar afla numai 12 organizații teritoriale. În schimb, premierul Florin Cîțu ar putea, teoretic, să sărbătorească victoria chiar de acum, întrucât, prin șefii lor, nu mai puțin de 32 de organizații îi susțin candidatura. Unele dintre aceste organizații și-au arătat susținerea, ca o coincidență, după ce DNA a făcut unele reglaje cu dosare penale. Iar alte organizații, deși sunt conduse de lideri pro-Cîțu, ar putea vota cu Orban, grație puterii de influență pe care o mai au, încă, foști lideri apropiați de președintele Camerei Deputaților.
Cu mai bine de o lună înaintea organizării mult așteptatului congres al Partidului Național Liberal, din data de 25 septembrie 2021, lucrurile par a fi deja tranșate. Odată cu închiderea proceselor electorale interne la nivelul organizațiilor teritoriale, bilanțul oficial ar fi acela că Florin Cîțu se bucură de sprijinul a nu mai puțin de 32 de filiale. Acestea sunt, conform declarațiilor liderilor aleși în această vară, Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Ilfov, București, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Călărași, Ialomița, Prahova, Teleorman, Buzău, Galați, Alba, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Timiș, Sectorul 2, Sectorul 4 și Sectorul 6.
De cealaltă parte, Ludovic Orban a fost „lucrat” ca la carte. El beneficiază, cu nici o lună și jumătate înaintea congresului, de sprijinul a doar 12 organizații teritoriale. Vorbim despre Giurgiu, Bistrița Năsăud, Argeș, Dâmbovița, Vrancea, Brașov, Arad, Caraș-Severin, Organizația de Diaspora, Sectorul 1, Sectorul 3 și Sectorul 5.
Există și unele filiale care, până în acest moment, nu s-au decis, la nivelul conducerilor, cu care dintre cei doi candidați își vor trimite delegații să voteze la congres. Acesta ar fi Vâlcea, Bihor, Constanța, Brăila și Tulcea.
Răzgândiri suspecte și neașteptate
Sunt cel puțin trei cazuri în care sprijinul acordat lui Florin Cîțu este controversat, întrucât reprezintă o întoarcere cu 180 de grade a anunțurilor făcute din primăvară. Un caz absolut neobișnuit este al filialei Mehedinți, la conducerea căreia se află fostul ministru al Economiei, parlamentarul Virgil Popescu. Nimeni nu s-ar fi îndoit de loialitatea acestuia pentru Ludovic Orban, însă iată că a făcut-o.
Apoi, o modificare a preferințelor cu totul neașteptată pare să se fi petrecut la Organizația de Teleorman, unde președintele nou ales, Eugen Pîrvulescu, s-a aflat, cel puțin la nivel de percepție, alături de liderul în exercițiu al formațiunii.
Numai că aici s-a petrecut un lucru mai mult decât senzațional. În luna iulie, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de senatorul Eugen Pîrvulescu, acuzându-l că a trucat concursul de la Serviciul Județean de Ambulanță. Potrivit unui comunicat al procurorilor, Eugen Pîrvulescu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
O schimbare bruscă de macaz este întâlnită și la nivelul Organizației Prahova, unde unul dintre cei care s-a aflat, mai degrabă, în tabăra nehotărâților, mai exact aceea a liberalilor care ar fi preferat o a treia cale la congres, Iulian Dumitrescu, a trecut în barca lui Florin Cîțu.
Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Orban acuză tabăra premierului că a obținut susținerea cu forța
Ionel Dancă, fost purtător de cuvânt al Cabinetului Orban, actual parlamentar de Vrancea, susținător al președintelui Camerei Deputaților, acuză că tabăra Cîțu ar fi folosit forța pentru a obține susținerea șefilor de filiale. Mesajul lui Dancă, scris pe o rețea de socializare, vine după ce tot mai mulți lideri județeni ai PNL au ales să îl susțină pe Florin Cîțu pentru șefia PNL.
„Am văzut în această campanie internă două viziuni diferite: forța convingerii lui Ludovic Orban, prin argumente și rezultate, și convingerea prin forță a competitorilor lui, îndreptată asupra susținătorilor lui Ludovic Orban pentru a-și schimba opțiunea. (…) Competiția trebuie să fie o competiție loială și nu o preluare ostilă a partidului prin forță sau prin oferte neconcurențiale, de tipul cine dă mai mult, exact în logica electoralistă a PSD-ului. (…) Competiția internă trebuie să întărească democrația liberală, nu să o slăbească prin încălcarea statutului sau prin atacuri nepermise, uneori și fizice, la adresa colegilor de partid și chiar la adresa președintelui PNL”, arată acesta.
Dancă susține că unele victorii ale competitorilor lui Ludovic Orban, obținute în aceste condiții, au fost mai degrabă înfrângeri pentru ei și pentru Partidul Național Liberal, cum s-a întâmplat la Timișoara sau la Sectorul 4 din București. „Unii colegi au candidat pentru conducerea organizațiilor locale cu susținerea lui Ludovic Orban și ulterior și-au schimbat opțiunea din motive necunoscute public. (…) Vă îndemn să nu vă fie frică, Orban câștigă! După alegerile locale interne, ei au sucit mai mulți președinți de filiale, dar noi, echipa Partidului Național Liberal condus de Ludovic Orban, avem mai multe filiale decât președinți de filiale au ei”, a conchis parlamentarul liberal.