Jurnalul.ro Ştiri Social 4 din 10 mame, fără sprijin pentru alăptarea bebelușului

4 din 10 mame, fără sprijin pentru alăptarea bebelușului

de Monica Cosac    |   

Este demonstrat științific că alăptarea bebelușilor scade mortalitatea infantilă, protejează copiii de infecții (virusuri și bacterii), reduce riscul apariției diabetului zaharat de tip I şi II şi a obezităţii infantile. Specialiștii spun că alăptarea este, practic, cel mai frumos cadou pe care o mamă îl poate face copilului său. Cu toate acestea, în România, 40% dintre mame nu primesc niciun fel de sprijin în maternitate pentru inițierea și menținerea alăptării, avertizează Asociația SAMAS, care a lansat și o petiție online, în care cere autorităților să asigure prezența unui consilier în alăptare în fiecare maternitate din țară.

 

Primul studiu socio-antropologic despre alăptare din România, realizat, în 2019, de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, relevă că foarte multe mame renunță la alăptarea exclusivă încă din maternitate, deoarece nu au suficient sprijin în inițierea alăptării și în atașarea copilului la sân. Lipsa infrastructurii baby-friendly (mama nu poate sta cu bebelușul în salon), numărul mic de cadre medicale pregătite și implicate în consilierea și sprijinirea mamelor în alăptare sau, în multe cazuri, chiar lipsa educației prenatale sunt alte bariere care le determină pe mame să renunțe la alăptare.

Nevoia ca mamele să beneficieze de consiliere dedicată în alăptare încă de la maternitate a devenit și mai evidentă în această perioadă, când, conform procedurilor stabilite de Ministerul Sănătății, o mamă diagnosticată cu COVID-19 este separată de copil la naștere, cu recomandarea de menținere a lactației, spun reprezentanții Asociației SAMAS, o organizație non-profit care a dezvoltat singura rețea națională de Educatori Perinatali (asistenți medicali și moașe) specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și a copilului.

 

O specializare ignorată de autorități

În acest context a fost lansată o petiție online, pentru ca în fiecare maternitate să existe un consilier în alăptare dedicat, care să ofere sprijin mamelor. „Consilierul în alăptare este extrem de important în inițierea și menținerea alăptării, pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor din România. În acest moment, deși sunt cadre medicale care s-au pregătit profesional și practică acest serviciu, consilierul în alăptare nu apare explicit în lista de specializări posibile ale asistentelor și moașelor, ceea ce are două efecte negative: descurajează cadrele medicale să se specializeze și să practice și împiedică mamele să caute și să primească ajutorul de care au nevoie”, explică dr. Marina Oțelea, director executiv al Asociației SAMAS.

Aproximativ 1.400 de persoane au semnat petiția, într-o singură zi. Demersul Asociației face parte din campania „Alăptează, totul va fi bine!”, desfășurată cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1 – 7 august).

 

Benefic și pentru mame

Este important de știut că, pe lângă beneficiile incontestabile aduse bebelușilor, alăptatul influențează major și starea de sănătate a femeii, scăzând riscul de: cancer de sân, cancer ovarian, diabet zaharat, afecțiuni cardio-vasculare. Se estimează, de exemplu, că implementarea alăptatului ca practică universală ar putea salva anual 20.000 de vieți pierdute din cauza cancerului mamar.

 

În România, doar 12,6% dintre nou-născuți sunt hrăniți exclusiv prin alăptare, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, în timp ce în țările nordice, spre exemplu, rata alăptării se situează între 89% și 94%.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri