Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 soluții eficiente pentru a te bucura de o canapea curată. Află cum să cureți și să îngrijești canapelele din material textil

5 soluții eficiente pentru a te bucura de o canapea curată. Află cum să cureți și să îngrijești canapelele din material textil

Canapeaua este una dintre cele mai importante piese de mobilier din casă, fiind utilizată des pentru relaxare. Din păcate, materialul textil din care sunt fabricate majoritatea canapelelor este vulnerabil, putându-se murdări sau păta foarte ușor cu diferite lichide. În plus, o canapea din material textil poate acumula praf și acarieni.

Este important să avem grijă periodic de această piesă de mobilier și acționăm repede în cazul în care se întâmplă un mic accident, de exemplu, când vărsăm din greșeală lichid peste canapea. Ce metode de curățare eficiente există și ce soluții putem folosi acasă pentru a ne bucura de canapele curate?

Iată câteva sfaturi utile:

1) Verificarea etichetei

Înainte de a te apuca de curățarea canapelei, este important să verifici recomandările producătorului, aflate fie pe etichetă, fie în broșura primită odată cu achiziția produsului. Canapelele textile pot fi fabricate din diferite amestecuri de fibre naturale (bumbac, lână) cu materiale sintetice (poliester, microfibră).

Este recomandat să afli ce tip de curățare este adecvată țesăturii din care este fabricată canapeaua; dacă poți utiliza produse de curățare pe bază de apă, numai solvenți (curățare uscată), atât produse pe bază de apă în combinație cu solvenți sau doar aspirare.

2) Aspirarea și desprăfuirea

Aspirarea canapelei ar trebui efectuată periodic, cel puțin o dată pe lună, pentru că praful, părul de animale și murdăria se pot acumula ușor în țesătură. Se recomandă folosirea periei din dotarea aspiratorului, pentru a ajunge mai ușor la spațiile mai puțin accesibile și pentru a nu dăuna țesăturii. În acest fel, praful și murdăria de la suprafață pot fi eliminate.

3) Curățarea murdăriei din profunzime

Pentru a scăpa de murdăria mai profundă din materialul textil, este important să ții cont mai întâi de instrucțiunile de curățare specifice, recomandate de către producător, pentru a ști cum să alegi soluția adecvată de curățare.

În acest caz, dacă materialul textil permite, poți realiza un amestec format din două căni de apă, în care amesteci o linguriță de bicarbonat de sodiu și una de oțet alb. Cu acest amestec se poate umezi o cârpă moale albă sau din microfibră. Încearcă soluția pe o suprafață mică, pentru a preîntâmpina o eventuală decolorare a canapelei.

4) Curățarea petelor

Petele trebuie curățate cât mai repede, pentru a preveni pătrunderea lichidului în profunzime. Și în acest caz, dacă instrucțiunile recomandă, se poate utiliza un amestec, la fel ca cel precedent. De această dată, se poate înlocui oțetul cu o lingură de detergent de vase. Amestecul se poate pulveriza apoi pe pată, pentru a acționa asupra ei.

Dacă pata este consistentă, poți pune peste aceasta un prosop moale sau o cârpă absorbantă pentru a elimina excesul, apoi intervii cu soluția. Dacă materialul nu permite folosirea apei, atunci poți aplica direct pe pată (de grăsime) bicarbonat de sodiu, lăsându-l să acționeze cel puțin un sfert de oră. Curăță apoi locul cu o cârpă moale. Astfel, se pot elimina atât petele, cât și mirosurile neplăcute din material.

5) Uscarea zonelor umede

În urma procesului de curățare vor exista zone umede. Este important să usuci cât mai repete materialul textil al canapelei, pentru a nu te confrunta cu mucegai. Deschide fereastra și lasă canapeaua să se aerisească. Excesul de umiditate poate fi îndepărtat cu o cârpă uscată.

Având în vedere aceste sfaturi, aspectul și calitatea canapelei tale din material textil se vor menține pe o perioadă mai îndelungată. 

Dacă întâmpini totuși probleme cu eliminarea petelor, murdăriei sau a mirosurilor neplăcute, poți cere ajutorul unei firme profesionale de curățare canapele.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri