Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 8 obiceiuri care afectează sănătatea ochilor

8 obiceiuri care afectează sănătatea ochilor

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Londra şi de la Spitalul de Oftalmologie din Moorfields au atras atenţia, săptămâna trecută, că igiena este esenţială pentru sănătatea ochilor, în special în cazul persoanelor care poartă lentile de contact, scrie Daily Mail.

Cercetătorii au avertizat că există un număr în creştere al persoanelor care contactează o infecţie rară a ochilor, comparativ cu 2011, care poate cauza orbirea. Condiţia, cheratita Acanthamoeba, afectează mai mult persoanele care poată lentile de contact, având în vedere că infecţia apare mai ales după ce lentilele intră în contact cu apa contaminată, însă infecţia poate afecta pe oricine, potrivit cercetătorilor.

Numărul de cazuri de la Spitalul Oftalmologic Moorfields au crescut de la 15 – 23 de cazuri pe an la 36 – 65 de cazuri pe an.

Cercetătorii spun că riscul este de trei ori mai mare la persoanele care poartă lentile de contact şi care nu-şi spală şi usucă mâinile înainte să-şi atingă lentilele, cât şi în cazul celor care nu folosesc soluţii corespunzătoare pentru curăţarea lentilelor.

De asemenea, duşul cu lentilele de contact puse reprezintă un factor de risc.

Daily Mail a discutat cu oftalmologul Brendan O’Brien pentru a descoperi care sunt obiceiurile zilnice care ne pot afecta vederea:

1. Înotul zilnic

Înotul este extrem de benefic pentru sistemul cardiovascular, însă dacă nu porţi ochelari de protecţie, ochii vor avea de suferit, în special dacă porţi lentile de contact şi îţi deschizi ochii sub apă, explică O‘Brien.

“Apa din piscine, râuri şi mare sau chiar cea de la duş îţi poate lăsa ochii vulnerabili în faţa infecţiilor bacteriene”, a mai spus acesta.

Lentilele de contact absorb, în mod natural, orice apă din jurul lor, ceea ce poate duce la modificarea formei lor în mod dramatic. Dacă chiar trebuie să-ţi porţi lentilele în piscină, nu uita să porţi şi ochelarii de protecţie.

2. Rimelul expirat

Rimelul poate găzdui bacterii care pot duce la infecţii. Tuşul lichid şi rimelul expiră la trei luni după ce au fost deschise.  În cazul în care nu sunt deschise, acestea expiră după câţiva ani.

De asemenea, genele false îţi pot afecta vederea. Potrivit experţilor, genele false reprezintă un risc major pentru igienă, în condiţiile în care sunt un mediu bun pentru mizerie şi bacterii.

3. Lipsa controalelor oftalmologice

Copiii de până la 16 ani trebuie să se prezinte la oftalmolog anual, în condiţiile în care ochii acestora pot suporta modificări foarte rapide în acest stadiu al vieţii.

4. Holbatul la telefon

Holbatul la telefon sau la ecranul calculatorului ori televizorului pentru ore în şir nu reprezintă un obicei benefic pentru sănătatea ochilor. Acest lucru se întâmplă pentru că ecranele emit lumină albastră, care este absorbită de celulele vitale din retină declanşând chimicale toxice, care pot să omoare, în cele din urmă, fotoreceptorii.

5. Fumatul

Fumatul creşte riscul de cataractă şi îmbătrâneşte prematur ochii, ceea ce reprezintă cauze comune ale orbirii parţiale. Riscul de orbire este dublu în cazul fumătorilor, comparativ cu nefumătorii.

6. Lipsa ochelarilor de soare

Probabil eşti de părere că ochelarii de soare trebuie purtaţi doar vara, însă acest lucru este fals, având în vedere că razele UV sunt o problemă chiar şi în zilele de iarnă.

7.  Ventilatorul

Ventiatorul pornit toată noaptea poate duce la iritare ochilor, în cazul celor care poartă lentile de contact. De ce? Pentru că ventilatorul poartă alergeni prin aer, precum praful sau polenul, către ochi, iar când îţi pui lentilele de contact aceşti alergeni duc la disconfort.

8. Folosirea excesivă a picăturilor pentru ochi

Deşi este mai tentant să apelezi la picături de ochi decât să stai cu ochii iritaţi, nu este o idee bună, potrivit experţilor, luând în calcul că picăturile de ochi pot duce la revenirea simptomelor. Astfel, iritarea apare ca urmare a dilatării vaselor de sânge după aplicarea picăturilor de ochi şi, prin urmare, se creează un cerc vicios.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri