Jurnalul.ro Ştiri Social "Acord post-mortem" al unuia dintre tinerii morţi în Colectiv pentru ca spitalul să le elibereze părinţilor dosarul său medical

"Acord post-mortem" al unuia dintre tinerii morţi în Colectiv pentru ca spitalul să le elibereze părinţilor dosarul său medical

Părinţii lui Bogdan Istrate, unul dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv, au postat pe pagina de Facebook a fiului lor un “acord post-mortem” pentru ca Spitalul Bagdasar-Arseni să le furnizeze dosarul medical, după ce reprezentanţii unităţii medicale au refuzat solicitarea părinţilor.

Părinţii tânărului de 22 de ani au postat pe pagina de Facebook a acestuia o fotocopie a răspunsului Spitalului “Bagdasar Arseni” la solicitarea de eliberare a dosarului medical, înregistrată în 24 februarie.

“Toate informaţiile privind starea de sănătate a pacientului sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia, în situaţia în care pacientul nu şi-a dat consimţământul explicit cu privire la comunicarea acestor informaţii sau dacă legea o cere în mod expres. Având în vedere normele legislative mai sus invocate, precum şi faptul că nu există consimţământul expres al pacientului cu privire la comunicarea informaţiilor medicale, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluţionată favorabil”, este răspunsul Spitalului “Bagdasar Arseni”, documentul fiind semnat de managerul unităţii medicale, Bogdan Păltineanu.

De asemenea, părinţii tânărului au publicat şi o fotocopie a certificatului medical constator al decesului, în dreptul cauzei care a declanşat “insuficienţa multiplă de organe şi sisteme” fiind menţionat “stare septică.

Părinţii tânărului au postat pe pagina acestuia de Facebook şi un mesaj atribuit băiatului, care îşi dă “acordul postum” pentru ca managerul Spitalului Bagdasar Arseni să le elibereze părinţilor dosarul său medical.

“DA, domnule manager al Spitalului Bagdasar Arseni, vă dau acordul meu postum pentru a elibera părinţilor mei dosarul meu medical! Tot ceea ce am devenit până a ajunge în spitalul condus de dumneavoastră le datorez lor, părinţilor mei, sprijinului şi dragostei cu care m-au crescut, educat şi ocrotit, ca să devin un om asumat şi responsabil în adevăratul sens al cuvântului, în orice împrejurare de viaţă! Cum puteam să vă dau eu acordul altfel, când eu am ajuns prin jocul sorţii în spitalul care urma să mă ucidă cu bună ştiinţă, într-o stare în care numai la asta nu m-as fi gândit atunci? Îmi cer scuze că nu am avut prezenţa de spirit să vă intreb atunci, pe loc, dacă voi mai ieşi viu de acolo sau, măcar, dacă voi mai avea vreo clipă de luciditate ca să pot semna actul care să le dea acest drept. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, eu nu am mai fost nicio clipă cu adevărat conştient de mine şi de ceea ce mi se întâmpla, iar în politicile spitalului nu intră şi cererea acestui acord de principiu pacientului internat. Pentru că, nu-i aşa, spitalul acţionează ca o mare fraternitate, supusa unui cod secret de procedură, ce nu ar dezvălui nimănui mizeria în care sunt tratati bolnavii. Singurele acorduri cerute de spital sunt cele în care gravitatea cazului sau dificultatea intervenţiei pun în pericol viata pacientului, iar medicii vor să aibă o asigurare «în alb», aşa, de principiu, că nereuşita intervenţiei lor nu va fi interpretată ca malpraxis şi sancţionată ca atare mai târziu. De unde să ştie nişte părinţi înnebuniţi de groaza pentru viaţa copilului lor, părinţi care speră in fiecare secundă într-o îmbunătăţire a stării lui şi care refuză cu obstinaţie să cedeze lupta, că trebuie sa aibă acordul meu pentru a primi dosarul medical, după ce eu nu voi mai fi? Cum ar fi fost să ma întrebe: «Bogdan, ştii, exista riscul, foarte mare, ca tu să mori aici. Esti de acord ca dupa aceea să putem lua dosarul tău medical, să aprofundăm pe îndelete prin ce chinuri groaznice ai trecut?». (…) Voi, managerii de spitale care invocaţi o lege greşită pentru a nu ne da aceste dosare, vă daţi seama de absurdul situaţiei? Vă protejaţi cu o lege strâmbă, care trebuie urgent schimbată, dacă chiar exista...Cum să nu fie posibil pentru un părinte care a dat tot ce a putut mai bun copilului său să vadă ce tratament, îngrijire şi proceduri medicale i-a administrat spitalul, în vederea prezervării vieţii sale si restabilirii stării lui de sănătate?”, este mesajul atribuit tânărului.

“Şi, în condiţiile astea, vă miraţi că vor să afle cum am murit?!? Cum ne-am infectat cu bacterii şi mai ales când anume? Vă este Frică sau Ruşine de faptul că vor realiza momentele în care i-aţi minţit că faceţi tot ce este omeneşte posibil să ne salvaţi, deşi ştiaţi că, odată infectaţi, nu mai avem nicio scăpare, dată fiind întinderea arsurilor? (…) De ce nu aţi spus că nu aveţi condiţii salubre pentru tratarea marilor arşi, că aveţi bacterii ucigase, încă de a doua zi? Nu am fi apucat să ne infectăm, dacă eram duşi in străinătate la timp! De ce nu ati facut voi presiuni pentru asta, în loc să vă opuneţi, urmând nişte ordine iresponsabile, ale unor personaje atat de efemere în funcţiile cu care se îmbătau la televizor?”, se mai arată în mesaj, care se încheie: “Semnez pentru conformitate, Bogdan Claudiu Istrate”.

Informaţiile, însoţite şi de reacţii ale asociaţiilor de pacienţi, au fost publicate iniţial de site-ul www.tolo.ro.

Bogdan Istrate, din Galaţi, avea 22 de ani şi era masterand la ASE. El a murit în 12 noiembrie, la Spitalul Bagdasar Arseni, fiind cea de-a 54-a persoană care şi-a pierdut viaţa în urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Clubul Colectiv.

Gazeta Sporturilor a publicat, joi, 13 dosare medicale ale unor tineri care au murit în urma tragediei din Colectiv. Dosarele au fost date de medici din patru spitale, iar în toate cele 13 cazuri septicemia este cauza deceselor. Medicii spun, sub protecţia anonimatului, că, de altfel, foarte puţini dintre cei care au decedat după o săptămână de la incendiu nu erau infectaţi cu bacterii extrem de periculoase din spitale şi că aceasta este realitatea pe care o ascund autorităţile, iar ei vor să dovedească acest lucru cu dosarele. Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris că părinţii tinerilor care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din 30 octombrie 2015 “sunt separaţi de realitatea medicală a morţii copiilor lor”, întrucât spitalele refuză să le pună la dispoziţie documentele medicale.

În total, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Colectiv, dintre care 27 au murit în club. 

Sursa: news.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri