Peste această măsură preconizată, a apărut şi asaltul, fără precendent, al automobilelor chinezeşti, puternic subvenţionate de economia planificată comunistă. Giganţii europeni Stellantis şi VW s-au văzut nevoiţi să facă planuri de restructurări masive. Asta ce în vreme, BYD construieşte vapoare pentru a îneca europa în automobile electrice. Taxele majorate ale UE asupra producătorilor din China nu par ca n-au avut mare efect. Pentru că producătorii din China și-au schimbat rapid strategia. O să vedeți în cele ce urmează ce au făcut.
Un şoc a lovit toată Germania când s-a aflat că se vor închide fabrici de automobile care funcţionează de pe vremea naziştilor. Conducerea Volkswagen a anunţat, la început de toamnă, că intenționează să închidă cel puțin trei fabrici, să reducă zeci de mii de locuri de muncă și să taie salariile cu 10% pentru angajații rămași. Producătorul auto anunţa şi că vrea să reducă dimensiunile tuturor fabricilor rămase. Pe lângă reducerea de 10% a salariilor, urma să se aplice și un îngheț salarial pentru anii 2025 și 2026. Consiliul de administrație dorea, de asemenea, să elimine prima lunară de negociere colectivă de 167 de euro și alte bonusuri. Dacă planurile de închidere ar fi fost implementate, ar fi fost pentru prima dată în istoria de 87 de ani a Volkswagen când o fabrică s-ar fi închis pe teritoriul german. După negocieri între patronat şi sindicate, care au durat aproape trei luni, s-a ajuns la o pace fragilă. Fără concedieri masive, fără fabrici închise. Momentan. Conducerea a țintit concedierea lucrătorilor, reducerea salariilor și închiderea a trei fabrici germane pentru a economisi 17 miliarde de euro la marca VW, care se luptă cu ineficiența în Europa și cu creșterea concurenței în China.
Falimentul Northvolt
Northvolt AB, o companie cu sediul în Suedia, a declarat falimentul în Statele Unite, după ce nu a reușit să atragă fondurile necesare pentru a continua investițiile în proiectele existente. Northvolt AB a fost definit cel mai mare producător european de baterii şi cea mai importantă sursă de inovaţie pentru tehnologia bateriilor în Europa. Odată cu intrarea în reorganizare, firma se poate concentra pe un plan de redresare economică, o sarcină deloc ușoară în contextul în care producătorul de baterii care a conlucrat cu Volkswagen, Volvo și BMW trebuie să găsească 1,2 miliarde de dolari. După ce anunţul falimentului a trecut, evaluatorii au descoperit că nu doar CEO-ul Peter Carlsson, ci şi mai mulţi alţi şefi importanţi, şi-au luat milioane în salarii şi dividende înainte de faliment, deşi compania avea sume imense primite şi de la stat pentru construcţia de noi fabrici, iar falimentul a lăsat zeci de companii suedeze cu facturi de milioane sau chiar zeci de milioane de euro neplătite, acestea fiind acum la rândul lor la limita falimentului.
Abandonul lui Tavares
Situaţia nu e mai roz nici la Stellantis, cel mai mare conglomerat din industria auto mondială. Şeful gigantului auto, Carlos Tavares, a demisionat subit într-un moment de probleme majore şi tensiuni în care a ajuns compania în urma strategiei sale considerate păguboase. Stellantis e compania deţinătoare a unui portofoliu imens din care fac parte Fiat, Peugeot, Citroen, Opel, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Dodge, Chrysler, Jeep şi Ram. Înlocuirea sa la şefia Stellantis era planificată pentru sfârşitul anului 2025 către începutul anului 2026, dar în faţa valului de probleme, a venit mult mai repede. Şi a apărut pe fondul faptului că Stellantis va închide una din uzinele sale din Marea Britanie. Fabrica vizată produce modele utilitare Vauxhall, iar activitatea sa va lua sfârșit după 120 de ani. Există probleme şi în Italia. Stellantis va prelungi perioada de suspendare a producției lui Fiat 500e, Maserati GranTurismo și GranCabrio cu încă două săptămâni. Producția acestor modele va fi reluată spre sfârșitul lui ianuarie 2025. În cazul primului model, aceasta este deja a 3-a oară în 4 luni când producția sa va fi oprită temporar din cauza vânzărilor slabe.
Probleme peste tot
Anul 2024 este unul dificil pentru companiile care activează în sectorul vehiculelor electrice. Nu doar producătorii de EV-uri suferă, după cum este evident în cazul celor de la Volkswagen sau Ford, ci și furnizorii de componente. Într-un automobil electric, cea mai scumpă componentă este pachetul de baterii, iar scăderea cererii pentru mașini cu acest tip de propulsie pune în pericol chiar și pe cei mai puternici jucători din sectorul bateriilor. Cel mai mare furnizor de piese auto din lume, Bosch, a anunțat că intenționează să reducă 5.500 de locuri de muncă până în 2032 în soluțiile sale de computere și diviziile de direcție interdomeniale, în mare parte la locații din Germania. În plus, vrea să reducă orele de lucru pentru unii angajați. Oficialii Ford au declarat că vor elimina 4.000 de locuri de muncă. E vorba, în principal, de cele din Germania și Marea Britanie care reprezintă 14% din forța de muncă europeană. Producătorul francez de anvelope Michelin va închide două fabrici din vestul Franței, afectând aproximativ 1.250 de locuri de muncă. Producătorul german de mașini și piese auto Schaeffler, lovit de cererea slabă, are în plan reducerea a 4.700 de locuri de muncă, mai ales în Germania. Vor fi afectate și unități de producție din Austria și Marea Britanie. Grupul VW va închide, în premieră, o fabrică în Europa, cea de la Bruxelles, unde fabrică electricul Audi Q8 e-tron. Dar, în același timp, a inaugurat o fabrică de mașini electrice în China. Cel mai mare producător de camioane din lume, Daimler Truck, a anunțat și el, încă din luna august, că va reduce orele și va impune o înghețare a locurilor de muncă.
Strategia de la Beijing
Și în vreme ce prin Europa bate vânt greu, China zburdă. Contruiește vapoare special pentru a-și transporta mașinile în UE. Chiar dacă europeni au crescut taxele pentru a frâna recuperativ invazia electricelor chinezești. Producătorii auto din țara comunistă îşi majorează exporturile de vehicule hibride către Europa şi intenţionează să lanseze mai multe modele pentru această piaţă cheie. Taxele menite să protejeze industria auto europeană de importurile ieftine din China nu se aplică maşinilor hibride, astfel încât marii producători EV din statul asiatic îşi vor continua expansiunea, apreciază analiştii. Unii producători construiesc în Europa fabrici pentru a reduce costurile. Iar Ungaria este un exemplu în acest sens. Și nu e singurul. Analiștii se aşteaptă ca exporturile chineze de vehicule hibride către Europa să crească cu 20% anul acesta şi chiar mai rapid anul viitor. Taxele vamale suplimentare impuse de UE la importurile EV din China au intrat în vigoare la finalul lui octombrie. Comisia Europeană a motivat prin faptul că electricele chinezești primesc sunt subvenţii incorecte care au ajutat la crearea de capacităţi de producţie suplimentare de trei milioane EV pe an în China, de două ori mărimea pieţei blocului comunitar. Taxele se vor aplica timp de cinci ani, în plus faţă de tarifele vamale standard de 10% aplicate de UE la maşinile importate. Sunt vizați în special producătorii BYD, Geely și SAIC. Taxele au crescut cu 17% la BYD, 18,8% la Geely şi 35,3% la SAIC. Altor companii care au cooperat în timpul investigaţiei li se vor aplica tarife de 20,7%. Pentru maşinile Tesla se vor aplica tarife de 7,8%. Investigaţia antisubvenţii a fost declanşată de Comisia Europeană în octombrie 2023.
China a depăşit Japonia, devenind cel mai mare exportator auto mondial
Avataje
-
lupta va duce la scăderea prețului la electrice
-
vor crește performanțele electricelor
-
mai multe modele EV
Dezavantaje
-
fabrici închise, mai mulți șomeri
-
vor fi afectați și români
-
electricele chinezești vor avea prețuri mai mari