Premierul belgian, Charles Michel, nu a reușit să obțină acordul autorităților regionale, de care avea nevoie pentru a debloca un acord de liber schimb UE-Canada. Lideri ai comunității francofone din sudul Belgiei au refuzat să precizeze care e opoziția lor față de acordul CETA.
Rezultatul ar putea determina UE să anuleze un summit prevăzut pentru joi, când ar fi trebuit semnat acordul CETA cu premierul canadian Justin Trudeau. Eforturile pentru încheierea acordului de liber-schimb CETA între Uniunea Europeană și Canada vor continua, chiar dacă summitul planificat pentru joi, la Bruxelles, în vederea parafării tratatului este amânat, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, scrie DPA. „Comisia nu are obiceiul să lucreze cu ultimatumuri sau cu termene limită”, a declarat Schinas, care a cerut să se dea dovadă de „răbdare” pentru soluționarea problemelor nerezolvate. O decizie cu privire la summitul din această săptămână urmează să fie luată după discuțiile prevăzute luni seara, între președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk, premierul belgian Charles Michel și omologul său canadian Justin Trudeau, a adăugat purtătorul de cuvânt. Concomitent, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, care este și vicecancelar în guvernul Merkel, și-a exprimat speranța că o soluție va putea fi găsită. „Bineînțeles, lucrăm pentru a ajunge la o soluție încununată de succes pentru CETA”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a ministrului german.
Înaintea unei întâlniri cu liderii regionali și premierul belgian, premierul valon, Paul Magnette, a insistat că regiunea sa nu va da un răspuns în condițiile unui ultimatum.
"Belgia nu poate semna acum acordul CETA" - Charles Michel