Jurnalul.ro Special Austriecii de la Agrana închid fabrica de zahăr Buzău. De la 1 octombrie se pune lacătul

Austriecii de la Agrana închid fabrica de zahăr Buzău. De la 1 octombrie se pune lacătul

de Adrian Stoica    |   

Compania austriacă Agrana va închide fabrica de zahăr de la Buzău de la 1 octombrie, urmând să funcționeze în România doar cu fabrica de la Roman, au declarat în exclusivitate pentru cotidianul Jurnalul surse din industria de profil.

Motivul acestei închideri este deocamdată incert, dar potrivit surselor citate motivul invocat ar fi că zahărul nu se mai vinde foarte bine, există stocuri mari și există o presiune în piață din cauza importurilor de zahăr brut. Acum circa două luni, sindicatul a încheiat un nou contract colectiv de muncă unde se prevedeau plăți compensatorii în cazul unor disponibilizări colective, dar patronatul nu și-a anunțat niciun moment intenția de a închide fabrica. Conducerea sindicatului din fabrică a fost invitat marți la discuții cu patronatul.

Odată cu închiderea fabricii de la Buzău, industria zahărului din România mai face un pas spre distrugere, după ce în 1990 avea funcționale 33 de unități. În afară de fabrica Agrana de la Roman, care va continua să prelucreze sfeclă de zahăr, în țara noastră mai funcționează fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, cumpărată de Mihaela Neagu, un personaj controversat cu afaceri care mai deține și fabrica de zahăr Bod, de lângă Brașov, dar care a continuat să rămână închisă după preluarea ei.

Sindicatul va reclama comportamentul austriecilor la forurile internaționale 

Contactat telefonic de către Jurnalul, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară –Sindalimenta, Dragoș Frumosu, s-a arătat contrariat de decizia luată peste noapte de către grupul austriac Agrana. „Acum circa două luni s-a negociat contractul colectiv de muncă la nivelul celor două fabrici deținute de Agrana în România. Cu această ocazie s-a garantat că fabricile vor continua să funcționeze. Acum ne vedem în fața unei decizii care ne-a fost ascunsă de patronat pentru că nu putem crede că acum două luni austriecii nu luaseră în calcul decizia de a închide fabrica de la Buzău. Lucrurile nu se vor opri aici. Vom reclam acest comportament la toate forurile internaționale la care suntem afiliați și vom negocia obținerea a cât mai multor plăți compensatorii pentru muncitorii care  vor fi concediați. Comportamentul celor de la Agrana este similar cu cel al nemților de de la Pfeifer&Langen care au închise fabrica Zahărul Oradea, cu cel al francezilor de la  Tereos care au plecat de la Luduș. România, dintr-un mare producător de zahăr, a devenit doar o piață de desfacere pentru marile grupuri internaționale, din păcate”, ne-a declarat în exclusivitate Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: agrana fabrica zahar Buzău
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri