Jurnalul.ro Ştiri Observator Al Jazeera: Valul 4 al pandemiei de COVID-19, O CATASTROFĂ pentru România

Al Jazeera: Valul 4 al pandemiei de COVID-19, O CATASTROFĂ pentru România

de Giulia Anghel    |   

În urma uneia dintre cele mai slabe campanii de vaccinare împotriva COVID-19 din Europa, sistemul de sănătate al României se apropie de colaps, odată cu cel de-al patrulea val COVID-19, titrează Al Jazeera.

România este una dintre cele mai sărace țări din UE și se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de decese legate de infecția cu virusul SARS-CoV-2, pe măsură ce un al patrulea val devine catastrofal.

De asemenea, acest stat din sud-estul continentului are una dintre cele mai slabe campanii de vaccinare din Europa. La mai multe spitale din București și din Iasi, oraș situat în nord-estul țării, cozile de ambulanțe așteaptă în afara spitalelor pentru ca paturile să devină disponibile, potrivit rapoartelor media și postărilor pe rețelele de socializare.

Adesea paturile la terapie instensivă sunt libere doar pentru că au murit ocupanții lor anteriori. Cifrele publicate, vineri, au arătat cel mai mare număr de morți de la începutul pandemiei, cu 385 de decese într-o singură zi. 

„Dacă fluxul actual continuă, într-o zi sau două, sistemul de sănătate se va prăbuși întrucât nu mai avem locuri libere în spitale”, declară Cătălin Apostolescu, directorul Spitalului Matei Bals din București, care are o rată de ocupare a pacienților cu COVID-19 de 110%.

România are în vedere transferarea a 200 la 300 de pacienți în afara țării pentru tratament, pentru prima oară din martie 2020, pe fondul a ceea ce înalții oficiali descriu ca fiind o „catastrofă” în sănătate.

Pandemia a agravat problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate subfinanțat și insuficient din țară. Săptămâna trecută, un incendiu dintr-un spital a ucis șapte pacienți, al treilea astfel de incident în mai puțin de un an.

Campania lentă de vaccinare a imunizat doar o treime din populație. 

Lucia Draghici, pacientă la Spitalul Matei Bals, în vârstă de 50 de ani, spune că este încă „foarte speriată” de vaccin, deși a avut simptome severe de COVID-19.

Totodată, Georgică Vieru, un preot creștin ortodox, de 53 de ani, spune că inițial nu a crezut în beneficiile vaccinului. După 29 de zile în spitalizare s-a recuperat după infecție și recunoaște că s-a înșelat.

Subiecte în articol: aljazeera valul 4 COVID
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri