Alegerile de duminică pentru alegerea a 12.000 de oficiali locali la nivel național, inclusiv a primarului din Chișinău, au fost considerate un test al cursului pro-european al președintelui Maia Sandu și au avut loc pe fondul acuzațiilor de amestec rusesc, pe care Moscova le neagă.
Partidul de guvernământ al Maiei Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la putere, a obținut peste 40% din voturile exprimate pentru primari, consilieri municipali și consilii raionale și sătești la nivel național.
Acesta a obținut mandate de primar în primul tur de scrutin în 240 din 898 de sate, orașe și municipii.
Câștigurile alegerilor au fost obținute mai ales în zonele rurale, dar candidații săi nu au obținut controlul asupra marilor orașe.
În capitală, primarul în exercițiu Ion Cebal a declarat, luni, că l-a învins pe Lilian Carp de la PAS, evitând la limită un al doilea tur de scrutin cu 50,62% din voturi, conform rezultatelor preliminare.
La Cahul, primăria a fost câștigată de un candidat independent.
La Orhei, un candidat independent legat de omul de afaceri fugar Ilan Shor a câștigat în primul tur, potrivit Reuters.
Înainte de voturile de săptămâna trecută, Sandu a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători prin direcționarea a 5 milioane de dolari, timp de două luni, către „grupuri criminale” conduse de Shor, care trăiește în străinătate și a fost condamnat în absență pentru implicarea sa într-o fraudă bancară.
Un partid politic pro-rusesc legat de Shor a fost împiedicat, din motive de securitate, să participe la alegeri.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, vicepreședinte al PAS, a declarat că principala concluzie a alegerilor a fost că „opțiunea pro-europeană a Moldovei a fost câștigată prin încredere în întreaga țară”.
Acesta este ultimul vot național din Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale prevăzute pentru noiembrie 2024.
Sandu a denunțat invazia Rusiei în Ucraina vecină și a acuzat Moscova că a complotat pentru a o înlătura printr-o lovitură de stat.
(sursa: Mediafax)