Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidențiale în Costa Rica. Cine este noul președinte al țării

Alegeri prezidențiale în Costa Rica. Cine este noul președinte al țării

În urma scrutinului prezidențial de duminică, noul președinte din Costa Rica este Rodrigo Chaves. Acesta a lucrat anterior la Banca Mondială și va conduce țara timp de 4 ani, scrie AFP.

Rodrigo Chaves este conservator și a câștigat în fața centristrului Jose Maria Figueres, cu 52,9% din voturi, raăportat la 47,1%, potrivit Tribunalului Suprem Electoral (TSE) după numărarea a 89% din buletinele de vot.

Circa  3,5 milioane de persoane au drept  de vot în Costa Rica, țară considerată cea mai stabilă din America Centrală.

"Costa Rica a votat şi poporul a vorbit. Democraţi fiind, vom respecta întotdeauna această decizie. Îl felicit pe Rodrigo Chaves şi îi urez numai bine", a declarat Jose Maria Figueres, fostul preşedinte.

"Primesc cu cea mai profundă smerenie această decizie sacră a poporului costarican. Acest rezultat nu este pentru mine nicio medalie, niciun trofeu, ci o responsabilitate enormă", a răspuns Chaves.

Dar noul președinte nu dispune de majoritate în Parlament.

Actualul șef al statului, Carlos Alvadaro nu a candidat pentru al doilea mandat, fiind interzisă de Constituție. 

El are 60 de ani și a fost economist anterior la Banca Mondială și la Ministerul de Finanțe. A promis scăderea datoriei externe, - 70% din PIB, șomașul - 14% din populație, corupția de la stat, sărăcie - 23% din populație. 

Însă a fost condamnat pentru hărțuirea sexuală a două colaboratoare în perioada 2008-2013 la Banca Mondială. 

Pe de altă parte, Figueres a condus țara între 1994-1998. El este vizat într-o anchetă pentru luare de mită în sumă de 900.000 de dolari în 2004 de la francezii Alcatel pentru câștigarea unor licitații publice. Acesta a fugit în Europa de unde s-a întors în 2011, după clasarea dosarului. 


 

Subiecte în articol: costa rica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri